Word officier van justitie

 

Als officier van justitie leid je opsporingsonderzoeken en stel je een passende strafeis vast. Daarbij kijk je verder dan de feiten van de strafzaak en houd je rekening met het slachtoffer, de verdachte en de samenleving als geheel. Zo sta je aan het roer van de rechtsstaat en werk je, samen met je collega's van het OM en verschillende ketenpartners, aan een veilige en rechtvaardige samenleving.

Op deze pagina vind je alle informatie over het werk van een officier, de selectieprocedure en de opleiding. Daarnaast kun je direct contact met een recruiter opnemen voor overige vragen.

Klik op de afbeelding

Wist je dat er 15 parketten door het hele land zijn waar je aan de slag kunt?

Als officier van justitie bij het OM leid je opsporingsonderzoeken en breng je zaken voor de rechter. Dat is al belangrijk, veelzijdig en soms spannend werk. Maar het OM heeft jou nog veel meer te bieden. Van de plaats waar je werkt tot de mogelijkheden om je op gerelateerde gebieden tot een expert te ontwikkelen, jouw loopbaan bij het OM kan veel kanten op!​​​

Bekijk de mogelijkheden
Na zijn rechtenstudie werkte Peyma Sholeh 7 jaar lang als advocaat bij verschillende kantoren in Amsterdam en Den Haag. In 2019 stapte hij over naar het OM, waar hij officier van justitie werd voor het Arrondissementsparket Amsterdam.
Van verdedigen naar vervolgen
Lees Peyma zijn verhaal
Claudia Rijnaarts werkt al twintig jaar bij het Openbaar Ministerie. Eerst als officier van justitie, inmiddels als advocaat-generaal. In deze laatste functie houdt ze zich bezig met strafzaken in hoger beroep. “Je moet rekening houden met verschillende belangen. Het vraagt dus voortdurend om een open blik.”
Van officier naar advocaat-generaal
Lees Claudia haar verhaal
Ferry van Veghel werkt bij het Landelijk Parket. Daar heeft hij als landelijk terrorismeofficier van justitie de ‘Jihad-portefeuille’. Ferry: “dit thema is erg hectisch, snel en actueel" 
De maatschappij beschermen
Lees Ferry zijn verhaal
Officieren vertellen over hun werk en de opleiding