Adjunct-officier van justitie

Start nog dit jaar met de opleiding: een unieke kans voor jouw juridische carrière

Opleiding adjunct-officier van justitie

Misstanden en onrecht gaan je niet alleen aan het hart, je wilt ze aanpakken. Met oog voor de menselijke maat. Als adjunct-officier van justitie draag je bij aan een rechtvaardige maatschappij.

Zet de volgende stap in je carrière. Ben jij een jurist met minimaal 2 jaar ervaring en heb je een grote maatschappelijke drive? Dan is dit jouw kans. Ga in opleiding tot adjunct-officier van justitie (AIO), ontdek een wereld vol uitdagingen en mogelijkheden om je te ontwikkelen.

Op deze pagina vind je alle informatie over vacatures, de selectiecriteria en de opleiding tot adjunct-officier.

Waarom kies je voor deze rol?

Adjunct-officieren aan het woord

Quote Emily van Hees
“Het werk is enorm afwisselend en dynamisch. De ene dag sta ik in toga op zitting, de volgende dag zit ik op het politiebureau en neem ik beslissingen op ZSM.”
Emily van Hees
Adjunct-officier van justitie AP Den-Haag
quote linda goudvis
"Van onderzoek doen met de politie tot requireren op zitting, als AIO maak je alle kanten van de strafzaak mee. Flexibiliteit is vereist, want geen dag is hetzelfde!"
Linda Goudvis
Adjunct-officier van justitie AP Oost-Nederland
Quote Mounaim El Mokhtari
"Ik heb een groot rechtvaardigheidsgevoel. Als officier kijk je – in tegenstelling tot een advocaat - naar het brede perspectief. Iemand wordt verdacht van een strafbaar feit. Op basis van het bewijs bepaal je als assistent-officier of iemand vervolgd wordt, en eis je een straf die past bij de feiten én omstandigheden. Uiteindelijk is het aan de rechter om de knoop door te hakken."
Mounaim El Mokhtari
Adjunct-officier van jusititie CVOM
Quote Stephanie Schoenmakers
"Wat maakt mijn werk zo leuk? Het is enorm dynamisch, geen dag is hetzelfde, je staat op zitting namens de maatschappij, soms wil je afstraffen, maar soms wil je ook helpen, je werk is van toegevoegde waarde en er werken heel veel leuke collega’s bij het OM."
Stephanie Schoenmakers
Adjunct-officier van justitie AP Zeeland-West-Brabant
Quote Iris Potgieter
"Als adjunct-officier van justitie vervul je een uitdagende en verantwoordelijke functie, waarbij geen dag hetzelfde is en de dynamiek voelbaar is. De beslissingen die je in de voorfase neemt kunnen zowel in het opsporingsonderzoek als op de zitting van grote waarde en betekenis zijn. Het is een functie waarin je écht het verschil kunt maken!"
Iris Potgieter
Adjunct-officier van jusititie AP Oost-Nederland
Quote Durk Bootsma
"Als adjunct-officier bij parket CVOM krijg je de kans om snel veel zittingservaring op te doen. Daar horen ook de OM-hoorgesprekken bij waarin je een verdachte na een gesprek een strafbeschikking kan opleggen. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor de regie tijdens het gesprek. Bij alles word je goed opgeleid en begeleid. Zeer leerzaam!"
Durk Bootsma
Adjunct-officier van justitie CVOM

Dit kun je verwachten als adjunct-officier

Officieren van justitie Roy Nanhkoesingh en Mark Boekhoud delen hun ervaringen als adjunct-officier

Wat ga je doen?

Als adjunct-officier ondersteun je de officier van justitie bij strafzaken. Je beoordeelt dossiers en voert hierover overleg met ketenpartners zoals de politie, de Reclassering, de Raad voor de Kinderbescherming of Slachterofferhulp. Daarnaast sta je zelfstandig op enkelvoudige zittingen, bijvoorbeeld over winkeldiefstal of alcohol in het verkeer. Bij deze gaat het om het vinden van een snelle maar vooral ook passende afdoening waarbij er breder gekeken wordt dan alleen naar het strafbare feit zelf.

Daarnaast draai je als adjunct-officier ZSM-diensten en ben je eindverantwoordelijk voor de beslissingen die worden genomen op het niet-vast proces op ZSM. Het aansturen van de interventiejuristen en het overleg met de politiemedewerkers en de ketenpartners zijn hier een belangrijk onderdeel van. Verder behoort de verantwoordelijkheid voor een portefeuille tot de mogelijkheden. Afhankelijk van de zwaarte van de portefeuille kan dat onder verantwoordelijkheid van een arrondissementsofficier van justitie
zijn.

Selectiecriteria

Voor de functie van adjunct-officier van justitie in opleiding gelden een aantal functie-eisen:

  • Afgeronde WO-opleiding Nederlands Recht met ‘civiel effect’;
  • Ruime en aantoonbare kennis van het straf(proces)recht;
  • Minimaal 2 jaar relevante juridische werkervaring;
  • Nederlandse nationaliteit;

Voldoe je hieraan, en wil jij bijdragen aan een veilige en rechtvaardige samenleving? We nodigen je van harte uit om te solliciteren naar de functie van adjunct-officier! Ben je wel afgestudeerd in het Nederlands recht maar heb je nog géén - of minder dan - twee jaar juridische werkervaring? Dan is het traineeship mogelijk interessant voor jou. Of bekijk één van onze andere vacatures.

Over de opleiding

De opleiding tot adjunct-officier van justitie duurt één jaar en bestaat uit een combinatie van theorie en praktijk, via de SSR (het opleidingsinstituut van zowel de Rechtspraak als het Openbaar Ministerie).

De opleiding start met een introductieperiode, welke je afsluit met een proeve van bekwaamheid. Dit is een simulatiezitting, waarbij je optreedt als adjunct-officier van justitie en jouw optreden wordt beoordeeld door een groep ervaren officieren. Na een positieve beoordeling behaal je het zittingsvaardigheidsbewijs (ZVB), welke je nodig hebt om je opleiding te kunnen vervolgen.

Tijdens jouw opleiding wordt je begeleid door een coördinerend opleider. In de digitale leeromgeving van de SSR vind je alle informatie over de opleiding en bijeenkomsten van de SSR, en hou je jouw voortgang bij in het digitaal portfolio. Nadat je jouw opleiding hebt afgerond, mag je starten als adjunct-officier van justitie bij één van onze parketten.

Arbeidsvoorwaarden

Bij de start van je opleiding plaatsen we jou in aanloopschaal 10, met een startsalaris van minimaal €3404,- en maximaal €5389,-. Na succesvolle afronding van de opleiding stijgt jouw salaris naar schaal 11, waarbij je kunt rekenen op een inkomen tussen de €4024,- en €6110,-.

Naast een competitief salaris bieden we een individueel keuzebudget (IKB) aan, wat neerkomt op 16,37% van je bruto jaarsalaris, zowel in geld als in tijd. Dit stelt jou in staat om je arbeidsvoorwaarden deels zelf samen te stellen. Je hebt de vrijheid om het budget te laten uitbetalen wanneer het jou uitkomt, het om te zetten in extra verlof of andersom, en zelfs aan te wenden voor fiscaalvriendelijke doelen.

Bij ons staat jouw persoonlijke groei en ontwikkeling hoog in het vaandel. Daarom bieden we een breed scala aan secundaire arbeidsvoorwaarden aan, waaronder diverse studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van ov-reiskosten voor woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Adjunct-officier word je OMdat

Je met je werk impact wilt maken en zichtbaar wilt bijdragen aan een rechtvaardige samenleving.
Je uitdaging zoekt in je werk en je continu wilt blijven ontwikkelen: persoonlijk en vakinhoudelijk
Je onderdeel wilt zijn van een team, een open organisatie waar veel ruimte is voor eigen inbreng en creativiteit.
Wil je meer weten? Neem contact op >>