Wil jij je inzetten voor een veilige en rechtvaardige samenleving? Jouw juridische kennis verder verdiepen en ervaring opdoen in het beoordelen van strafzaken? Dan is het OM-traineeship de ideale start van jouw juridische carrière binnen het OM. Maak samen met je medetrainees in 2 jaar tijd kennis met alle facetten van het brede juridische werkveld bij het Openbaar Ministerie.
Op deze pagina lees je alles over het traineeship, de opleiding, selectiecriteria en de arbeidsvoorwaarden. Wist je bijvoorbeeld dat je vanaf 2025 je IKB kunt gebruiken om 'belastingvrij' je studieschuld af te lossen? Lees meer hieronder.
Je kunt rond april 2025 weer solliciteren voor de volgende lichting van het traineeship. Wil je nu alvast je interesse aangeven, stuur dan een email met je cv naar w.s@om.nl.
Om geselecteerd te worden voor het OM-traineeship zijn er een aantal functie-eisen:
Heb je meer dan 2 jaar werkervaring? Kijk dan of de functie van adjunct-officier of commissiesecretaris iets voor jou is!
Het traineeship bestaat uit 4 blokken, en duurt in totaal 2 jaar. In het eerste blok start je samen met de andere trainees uit jouw lichting bij het parket CVOM. Je gaat hier onder begeleiding van ervaren juristen aan de slag met het beoordelen en verwerken van verkeerszaken. In het tweede blok ga je je verdiepen in veelvoorkomende criminaliteit. Net als in het eerste blok volg je relevante leeractiviteiten bij het opleidingsinstituut van de rechterlijke macht (SSR). Dit bestaat uit zowel juridische cursussen als trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en vaardigheden.
Bij het beoordelen van strafzaken werk je van binnenkomst tot afdoening aan een zaak, en werk je samen met de relevante partners van het OM, zoals de politie en de reclassering. Na 7 maanden stroom je door naar de afdeling Interventies op een Arrondissementsparket. Hier werk je in de ZSM-omgeving verder aan strafzaken op het gebied van veelvoorkomende criminaliteit zoals geweld, diefstal, vernieling, oplichting en huiselijk geweld. Ook hier word je weer begeleid door ervaren collega’s. Ook ga je in dit blok verder aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling.
De leeractiviteiten bij SSR volg je steeds samen met je collega-trainees van jouw lichting. Het moment om bij te praten en ervaringen uit te wisselen!
In het laatste blok ga je aan de slag bij de afdeling Onderzoeken of een van de landelijke parketten: het Landelijk Parket, het Functioneel Parket of het Ressortsparket. De afdeling Onderzoeken richt zich op de strafrechtelijke aanpak van ernstige misdrijven. Dergelijke misdrijven hebben grote impact op het slachtoffer, de directe omgeving en het veiligheidsgevoel in de samenleving. Bij de landelijke onderdelen ga je aan de slag met zaken in hoger beroep (bij het Ressortsparket), fraude- en milieuzaken (bij het Functioneel Parket) of georganiseerde en ondermijnende criminaliteit (bij het Landelijk Parket). Tegen het einde van het traineeship ontvang je, wanneer je alle onderdelen goed hebt doorlopen, het parketvaardigheidsbewijs. Hiermee kun je doorstromen naar een juridische functie binnen het OM. Zoals bijvoorbeeld adjunct-officier van justitie.
Als trainee start je in aanloopschaal 9 (CAO Rijk) met een salaris van €3484,- bruto per maand in het eerste jaar en €3564,- bruto per maand in het tweede jaar.
Naast een competitief salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB) waarmee je jouw arbeidsvoorwaarden deels zelf kunt samenstellen. Het IKB komt overeen met 16,37% van je bruto jaarsalaris en dit kun je laten uitbetalen wanneer het jou uitkomt, of omzetten in extra verlof. Vanaf 2025 kun je hiermee zelfs belastingvrij je studieschuld aflossen.
Het OM biedt een breed scala aan secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van ov-reiskosten voor woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. Daarnaast heb je met het flexibel feestdagenverlof de mogelijkheid om voor jou belangrijke religieuze of culturele (feest)dagen zoals Eid al-Fitr, Keti Koti, Thanksgiving, Pesach of Divali te vieren zonder dat je daar een vrije dag voor hoeft op te nemen.