Word OM-trainee!

Wil jij je inzetten voor een veilige en rechtvaardige samenleving? En jouw juridische kennis verder verdiepen en ervaring opdoen in het beoordelen van strafzaken? Dan is het OM-traineeship de ideale start van jouw juridische carriere binnen het OM. Maak samen met medetrainees in 2 jaar tijd kennis met alle facetten van het werken als jurist bij het Openbaar Ministerie. 

Het OM-traineeship duurt in totaal twee jaar en bestaat uit een combinatie van een op maat gemaakt opleidingsprogramma en het opdoen van ervaring bij verschillende onderdelen van het OM. Het uitgebreide opleidingstraject geeft je zicht op jouw capaciteiten en talenten.

Heb je interesse?

Ga voor een vliegende start van je juridische carrière bij het OM? Houd deze pagina in de gaten. De nieuwe werving start in september. Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Stuur dan een e-mail naar w.s.@om.nl

Bekijk vacature

Dit kun je verwachten..

  1. Je ervaart veel dynamiek binnen het OM doordat je dagelijks bezig bent met actuele zaken. Hierdoor is geen dag hetzelfde. Bij het OM sta je midden in de maatschappij en krijg je te maken met veel verschillende onderdelen: van cybercrime tot milieu en terrorisme.;
  2. Je gaat snel zelfstandig aan het werk. Je doet zelfstandig je zaken onder verantwoordelijkheid van een (adjunct-)OvJ en hebt (vaak zelf) het overleg met de ketenpartners. Op sommige parketten doen trainees voorgeleidingen, taakstraf verhoren en gesprekken met slachtoffers.;
  3. Je hebt direct contact met belangrijke ketenpartners zoals de politie, Raad voor de Kinderbescherming en Slachtofferhulp. Daar zitten we mee aan tafel om in gezamenlijkheid te kijken hoe we zaken het best aanpakken.;
  4. Je kan na je traineeship eventueel snel doorgroeien. Er zijn trainees die na het traineeship binnen een jaar als adjunct-officier op zitting staan.

Selectiecriteria

Om geselecteerd te worden voor het OM-traineeship zijn er een aantal functie-eisen:

  • Afgeronde WO-masteropleiding Recht met ‘civiel effect’ (je hoeft dus géén master strafrecht te hebben);
  • Aantoonbare kennis van het straf(proces)recht;
  • Maximaal 2 jaar relevante juridische werkervaring na datum afstuderen;
  • Maatschappelijke betrokkenheid.
Méér dan 2 jaar werkervaring?

Hoe is het traineeship opgebouwd?

Het traineeship bestaat uit 4 blokken, en duurt in totaal 2 jaar. In het eerste blok start je samen met de andere trainees uit jouw lichting bij het parket CVOM. Je gaat hier onder begeleiding van de ervaren opleiders aan de slag met het beoordelen en verwerken van verkeerszaken. In het tweede blok ga je je verdiepen in veelvoorkomende criminaliteit. Net als in het eerste blok volg je relevante leeractiviteiten bij het opleidingsinstituut van de rechterlijke macht (SSR). Dit bestaat uit zowel juridische cursussen als trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en vaardigheden.

Bij het beoordelen van strafzaken werk je van binnenkomst tot afdoening aan een zaak, en werk je samen met de relevante partners van het OM, zoals de politie en de reclassering. Na 7 maanden stroom je door naar de afdeling Interventies op een Arrondissementsparket. Hier werk je in de ZSM-omgeving verder aan strafzaken op het gebied van veelvoorkomende criminaliteit zoals geweld, diefstal, vernieling, oplichting en huiselijk geweld. Ook hier word je weer begeleid door ervaren collega’s. Ook ga je in dit blok verder aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. De leeractiviteiten bij SSR volg je steeds samen met je lichting. Het moment om bij te praten en ervaringen uit te wisselen!

 

In het laatste blok ga je aan de slag bij de afdeling Onderzoeken of een van de landelijke parketten: het Landelijk Parket, het Functioneel Parket of het Ressortsparket. De afdeling Onderzoeken richt zich op de strafrechtelijke aanpak van ernstige misdrijven. Dergelijke misdrijven hebben grote impact op het slachtoffer, de directe omgeving en het veiligheidsgevoel in de samenleving. Bij de landelijke onderdelen ga je aan de slag met appelzaken (bij het Ressortsparket), fraude- en milieuzaken (bij het Functioneel Parket) of georganiseerde en ondermijnende criminaliteit (bij het Landelijk Parket). Tegen het einde van het traineeship ontvang je, wanneer je alle onderdelen goed hebt doorlopen, het parketvaardigheidsbewijs. Hiermee kun je doorstromen naar een juridische functie binnen het OM.

OM-traineeship in beeld

Talentpool

Komt het traineeship voor jou te vroeg maar heb je wel interesse? Schrijf je dan in via deze pool.

Ik meld me aan