Start jouw loopbaan bij het Openbaar Ministerie!

Als jij wilt werken aan een veilige en rechtvaardige samenleving dan is een baan bij het Openbaar Ministerie de juiste plek om te beginnen en je te ontwikkelen. Als starter bij het OM beland je in een energieke omgeving waar je de mogelijkheid hebt om door te groeien en kennis kunt maken met verschillende specialismen. 

Van cybercrime tot georganiseerde misdaad. Van milieu- tot drugscriminaliteit. Dat is immers waarom je komt werken bij het OM: het bestrijden van onrecht. Dat doe je niet alleen in juridische rollen. Ook als ICT’er, onderzoeker of in een ondersteunende functie draag je daar aan bij!

Wil jij weten wat jouw mogelijkheden zijn? Op deze pagina vertellen we je meer! 

Waarom het Openbaar Ministerie?

1. Onrecht bestrijden
Het OM heeft een unieke positie in het bestrijden van misdaad: we zijn de enige instantie die verdachten voor de rechter mag brengen. Wij zorgen er elke dag opnieuw voor dat strafbare feiten worden opgespoord en vervolgd. Zo werken we aan de bestrijding van klein vergrijp tot georganiseerde misdaad. Jij kunt daarin een rol spelen en bijdragen aan een veilige samenleving. We hebben verschillende stages openstaan, op verschillende afdelingen (ICT, Juridisch, administratief en onderzoek) en voor verschillende specialismen.
2. Samenwerken met...
Het OM werkt samen met ketenpartners als de politie, de reclassering, Zorg- en Veiligheidshuizen en nog veel meer. Daardoor krijg je niet alleen een uniek kijkje in onze eigen keuken, maar maak je ook kennis met de partners waarmee we samenwerken. Je werkt met gedreven collega’s die allemaal hun eigen specialisme hebben. Daardoor sta je er niet alleen voor en leren we van elkaar. We doen het écht samen.
3. Energieke omgeving
Het OM is gevestigd op 15 plekken door heel Nederland, allemaal goed te bereiken met het openbaar vervoer. Overal hebben we dezelfde motivatie en hetzelfde doel: zorgen voor een rechtvaardig Nederland. Daar zijn we trots op, ook al is het soms hectisch en druk. OM’ers zijn er in alle leeftijden en met verschillende achtergronden, waardoor je werkt met een mix van mensen en waar dus alle ruimte is voor jou! We werken hard en er wordt tijd gemaakt voor plezier samen met je collega’s tijdens een borrel of teamactiviteit.

De startersvacatures op dit moment

Jong OM

Als je start bij het OM, kan jij je aansluiten bij Jong OM. Dit is binnen het OM een netwerkorganisatie die verschillende dingen organiseert voor jong OM'ers. 

We vinden het belangrijk dat we verschillende generaties aantrekken en behouden. Juist om van elkaar te leren. Leuk weetje: 60% van de OM’ers is jonger dan 35 jaar.

Jong OM organiseert zowel sociale activiteiten, zoals een zomerfeest of een reis naar Madrid, als verschillende inhoudelijke en kennisrijke activiteiten. Je kunt hier denken aan lezingen, workshops en bijvoorbeeld koffiemomenten met belangrijke en inspirerende personen in ons rechtssysteem.

Word OM-trainee

Voor iedereen die interesse heeft in het juridisch vakgebied.

Ben jij nog aan het ontdekken wat je precies wilt of wil je meekijken naar de mogelijkheden binnen het OM? En wil jij je inzetten voor een veilige en rechtvaardige samenleving? Dan is dit traineeship misschien wel iets voor jou!

Je kan jouw juridische kennis verder verdiepen en ervaring opdoen in het beoordelen van strafzaken. De ideale start van jouw juridische carriere binnen het OM. Maak samen met medetrainees in twee jaar tijd kennis met alle facetten van het werken als jurist bij het Openbaar Ministerie. 

Het OM-traineeship duurt in totaal twee jaar en bestaat uit een combinatie van een op maat gemaakt opleidingsprogramma en het opdoen van ervaring bij verschillende onderdelen van het OM. Het uitgebreide opleidingstraject geeft je zicht op jouw capaciteiten en talenten.

Ga jij voor een vliegende start van je juridische carrière bij het OM en heb je max twee jaar juridische werkervaring? Houd deze pagina in de gaten. De nieuwe werving start in september. 

>> Meer informatie