Het OM is voortdurend in beweging: door een wetswijziging moet in strafzaken een andere aanpak worden gehanteerd, er wordt een vernieuwing ingevoerd of een procesoptimalisatie geeft aanleiding om verbetermaatregelen te nemen. Implementatiebegeleiders helpen OM-onderdelen bij -je raadt het al- het implementeren van dit soort veranderingen. De functie van implementatiebegeleider is nieuw voor het OM en ondergebracht bij het Projectmanagementteam (PMT) van de Dienstverleningsorganisatie van het OM. Melanie Uijen is zo’n implementatiebegeleider. Sinds begin 2023 reist ze wekelijks naar -in haar geval- de parketten Limburg, Oost-Brabant, Zeeland West-Brabant en haar standplaats bij de DVOM in Utrecht.
Melanie vertelt: “Deze baan is zo leuk! Voor parketten ligt de prioriteit bij het afdoen van strafzaken. Dat ik hen met mijn expertise kan begeleiden en ondersteunen bij het invoeren en gedragen krijgen van een verandering, geeft mij veel voldoening. Dat werkt alleen als je ook echt op het OM-onderdeel aanwezig bent: je leert mensen goed kennen en begrijpt snel waarom iets wel of niet werkt in de praktijk van het parket. We worden dan ook altijd met open armen ontvangen!
Ik ben nu bijvoorbeeld in Limburg bezig met de implementatie van een aantal wijzigingen rondom het slachtofferrecht. Voortaan moeten slachtoffers onder meer geïnformeerd worden over hun tenlastelegging en hun spreekrecht. Hiervoor kijk ik samen met het kernteam Slachtofferrechten welke aanpassingen in de huidige werkwijze nodig zijn en hoe groot de impact is voor het parket. Het zorgen voor overzicht en het in verbinding staan met de mensen die ermee moeten gaan werken, is hierbij essentieel om veranderingen structureel te waarborgen. Het op deze manier bijdragen aan het functioneren van het OM, vind ik mooi. Mijn werk doet er toe!
We zijn nu met vijf implementatiebegeleiders en er komen er nog twee bij. De OM-parketten zijn verdeeld over de implementatiebegeleiders en we werken een paar dagen per week op ‘onze’ parketlocaties. In Utrecht, waar de DVOM zit, praten we elkaar bij over onze opdrachten op de parketten en komen we samen om van elkaar te leren. We proberen namelijk zelf ook een uniforme werkwijze in te voeren voor ons eigen werk. Verder zijn we in Utrecht voor afdelingsoverleg, kennissessies of opleidingsdagen. Soms werk ik vanuit huis. Genoeg afwisseling dus! En wat trouwens ook hartstikke leuk is: ik ben lid van JongOM, een netwerk voor jonge OM’ers tot 35 jaar. Ik coördineer onder andere het komende zomerfeest. Nu al zin in!
Het PMT is een fijne club: iedereen helpt elkaar, de cultuur is informeel en er wordt veel gedaan aan de onderlinge verbinding. En omdat de functie nieuw is, krijgen we als implementatiebegeleiders veel ruimte om er invulling aan te geven. Ook is er veel aandacht voor onze (vakinhoudelijke) ontwikkeling: ik heb bijvoorbeeld Media Informatie en Communicatie gestudeerd en volgde een opleiding Verandermanagement. Nu doe ik -net als alle collega’s binnen het PMT- nog de projectmanagementopleiding IPMA-D. Voordat ik bij het OM kwam, werkte ik bij Koninklijke Visio, een instituut voor blinden en slechtzienden, in het portfolioteam strategie. Het is echt super dat ik met die ervaring en mijn opleidingen, nu bij het OM aangenomen ben en samen met mijn collega’s de functie van implementatiebegeleider mag invullen en vormgeven. Ik ben hier voorlopig niet uitgekeken en uitgeleerd!”