Joris de Vries

Parketsecretaris bij het Functioneel Parket

Joris de Vries – secretaris afpakken bij het Functioneel Parket – startte in 2017 als één van de eerste lichtingen met het OM-traineeship. Voor hem was dat de ideale start van zijn carrière.

Joris: “Ik kwam in een beschermde omgeving, waar ik rustig kon ontdekken wat ik leuk vond. Er was voor mijn gevoel ruimte om fouten te maken, en om (daarvan) te leren. Het was bovendien fijn samenwerken met jonge, ambitieuze collega’s. Door de diverse zaken, vele cursussen en het contact met collega’s was het werk uitdagend. Bijzonder veel gelachen, bijzonder veel geleerd! Allebei van belang, nietwaar?”

“Ik kwam in een beschermde omgeving, waar ik rustig kon ontdekken wat ik leuk vond. Het was bovendien fijn samenwerken met jonge, ambitieuze collega’s."
Joris de Vries
Parketsecretaris Afpakken

Na het traineeship werkte Joris anderhalf jaar als interventiejurist in Rotterdam. Dat zijn strafzaken op het gebied van veel voorkomende criminaliteit, zoals winkeldiefstal en uitgaansgeweld. “Leuk, snel en dynamisch, maar ik merkte dat ik meer gevoel had bij de wat grotere onderzoeken. Ik werk nu als afpaksecretaris voor het Functioneel Parket. In deze functie werk ik niet alleen voor het FP, maar ook voor het Landelijk Parket en de arrondissementsparketten. Ons team bestaat uit officieren en parketsecretarissen, vermogenstraceerders, forensisch accountants, civielrechtelijke adviseurs en internationaal adviseurs. Er is daardoor een schat aan ervaring, op zoveel verschillende terreinen! Diversiteit, afwisseling, proberen rechtsherstel te bewerkstelligen en het échte jagen naar het vermogen van iemand, dat is wat mijn werk zo mooi maakt.”

Heb je nog een tip voor mensen naar een plek bij het OM-traineeship willen solliciteren?
“Bereid je sollicitatie goed voor! Oefen bijvoorbeeld met assessments, en denk goed na over waarom jij jezelf in het strafrecht en bij het OM ziet werken. Want waarom vind jij het werk dat wij doen zo belangrijk en gaaf?

Bekijk hier de vacatures