Joost Vedder hoorde van medestudenten over de Nationale Requireerwedstrijd (NRWS)  en wist meteen dat hij mee wilde doen. En met succes: hij stapte uiteindelijk als winnaar uit de rechtszaal. Niet zo gek dus dat hij razend enthousiast is over de NRWS, die hij iedere rechtenstudent aanbeveelt. “Je leert er in korte tijd erg veel, en de finale is onvergetelijk!”

 Joost vertelt graag over zijn ervaringen. “Pleiten vond ik altijd al heel erg leuk. Ook was ik nieuwsgierig naar de functie van officier van justitie, want daar hoor je tijdens de studie toch niet zo veel over. Er gaat meer aandacht uit naar de rol van de rechter of de advocaat. Toen ik hoorde van de NRWS dacht ik: dit is mijn kans!”

Naast een geweldige ervaring rijker te zijn, vindt Joost dat je ook veel leert. “Je leert je mondelinge vaardigheden nog verder te versterken en je leert ook veel over het vak van de officier. We werden tijdens de masterclass echt meegenomen in verschillende casussen, en de verschillende momenten waarop je als officier een beslissing moet maken. En welke belangen en overwegingen daarbij een rol spelen. Ook heb je informeel contact met de officier, tijdens de lunch en het diner. Zo krijg je ook een beeld van de persoon achter de officier.” 

De finale: “uniek en onvergetelijk!”

“Dit was echt een hele bijzondere ervaring. Je hebt met je medefinalisten een intensief, maar informeel contact. Óók heb je die intensieve contacten met veel professionals uit de praktijk, en dat is natuurlijk uniek en heel waardevol. Maar ook de boottocht op de Amsterdamse grachten, de lunch en het diner én een hotelovernachting (met geweldig uitzicht over het IJ!) hebben indruk gemaakt.

En toen kwamen daar op de dag van het requisitoir ineens de zenuwen! Al met al was het een fantastische ervaring, die ik alle rechtenstudenten kan aanbevelen. Vind je het leuk om te pleiten of te requireren, of wil je er juist beter in worden? Of heb jij een passie voor het strafrecht en wil je meer leren over de rol van de officier van justitie? Doe dan mee aan de NRWS: uniek en onvergetelijk!”