Nationale Requireerwedstrijd

Kruip in de huid van officier van justitie bij de Nationale Requireerwedstrijd voor Studenten!

Ieder jaar organiseert het OM de Nationale Requireerwedstrijd voor Studenten (NRWS). De NRWS biedt rechtenstudenten de mogelijkheid om kennis te maken met het Openbaar Ministerie en vak van officier van justitie. Kruip in de huid van een officier en pas je kennis toe in de praktijk!

Door workshops en feedback krijg je de kans om je mondelinge vaardigheden te verbeteren. Maar er is meer! Ook krijg je een unieke kijk achter de schermen van het OM en kom je op een informele wijze meer te weten over het beroep van officier van justitie. Je gaat aan de slag met een levensecht dossier en ervaart hoe het is om als officier in toga op zitting te staan.

Voorrondes & masterclass ‘Requireren’
Per rechtenfaculteit mogen er 8 studenten deelnemen. Bij meer dan 8 aanmeldingen, zal er een selectie worden gemaakt aan de hand van cv’s en een korte motivatie. Wanneer je wordt geselecteerd, doe je eerst mee aan de voorronde op de rechtbank in de regio van jouw universiteit. Je ontvangt een dossier met instructies en kan aan de slag met voorbereiden.

Een week vóór de voorrondes krijg je een masterclass ‘Requireren’ op één van onze OM-onderdelen. Je maakt alvast kennis met de andere deelnemers en staat ook optimaal voorbereid ‘op zitting’.  

Dan wordt het tijd om de toga aan te trekken en het requisitoir wat je hebt voorbereid te laten horen. Een deskundige jury van OM’ers kiest op de dag zelf per regio een finalist. Ook ontvang je ook concrete feedback die je meeneemt in het vervolg van je carrière. De winnaars van de voorrondes gaan door naar de tweedaagse finale met overnachting in Amsterdam!

De finale
Op dag één volg je – samen met jouw medefinalisten - een workshop ‘Debattechniek van het Nederlands Debatinstituut en een masterclass van een bekende officier van justitie. De avond wordt afgesloten met een diner met kopstukken vanuit het OM.

De volgende dag laten de finalisten hun requisitoir één voor één horen, en reageren ze in repliek op een kort pleidooi van een bekende advocaat. Een deskundige jury kiest vervolgens de winnaar van de NRWS! Hij of zij wordt beloond met een stageweek bij het OM én een deelnameticket voor Summercourt.

Vragen
Heb je vragen over de NRWS? Vul dan hier het vragenformulier in. 

Aanmelden
Studeer jij WO-Rechten en heb jij enige kennis van het straf- en strafprocesrecht? Dan kun je meedoen aan de NRWS. Meld je aan door op onderstaande button te klikken!

Aanmelden voor NRWS

Oud-deelnemers van de NRWS aan het woord

Klik op de foto voor het verhaal

Ayse Erdinç
"Ik wilde ervaren hoe het is om een dossier te beoordelen, en hiermee op zitting te staan"
Joost Vedder
“Je leert er in korte tijd erg veel, en de finale is onvergetelijk!”
Bregje Tingen
“Ik wilde tijdens mijn master Strafrecht altijd al eens een kijkje in de keuken krijgen van het OM"