Als assistent-officier ondersteun je de officier van justitie bij strafzaken. Je beoordeelt dossiers en voert hierover overleg met ketenpartners zoals de politie, de Reclassering, de Raad voor de Kinderbescherming of Slachterofferhulp. Daarnaast sta je zelfstandig op enkelvoudige zittingen, bijvoorbeeld over winkeldiefstal of alcohol in het verkeer. 

Om assistent-officier te worden, moet je uitstekende kennis hebben van het straf(proces)recht, op academisch niveau. Maar ook is het van belang dat je enige (juridisch relevante) ervaring hebt, van 2 tot 5 jaar. Denk bijvoorbeeld aan werkervaring als beleidsadviseur of juridisch medewerker in een relevante juridische omgeving. Ook zijn competenties zoals inlevingsvermogen, analytisch- en probleemoplossend vermogen, ​oordeelsvorming, overtuigingskracht en durf belangrijk.

Op deze pagina vind je meer informatie over de selectiecriteria en de opleiding tot assistent-officier. Wil je op de hoogte blijven van openstaande vacatures? Laat dan onderaan deze pagina je gegevens achter.

Bekijk hier alle vacatures bij het OM

Selectiecriteria

Voor de functie van assistent-officier van justitie in opleiding gelden een aantal functie-eisen:

  • Afgeronde WO-opleiding Nederlands Recht met ‘civiel effect’;
  • Ruime en aantoonbare kennis van het straf(proces)recht;
  • Minimaal 2 jaar relevante juridische werkervaring;
  • Nederlandse nationaliteit;

Voldoe je hieraan, en wil jij bijdragen aan een veilige en rechtvaardige samenleving? We nodigen je van harte uit om te solliciteren naar de functie van assistent-officier! Ben je wel afgestudeerd in het Nederlands recht maar heb je nog géén - of minder dan - twee jaar juridische werkervaring? Dan is het traineeship mogelijk interessant voor jou. Of bekijk één van onze andere vacatures.

Bekijk hier ook het OM traineeship

Opleiding

De opleiding duurt één jaar en bestaat uit een combinatie van theorie en praktijk, via de SSR (het opleidingsinstituut van zowel de Rechtspraak als het Openbaar Ministerie).

De opleiding start met een introductieperiode, welke je afsluit met een proeve van bekwaamheid. Dit is een simulatiezitting, waarbij je optreedt als assistent-officier van justitie en jouw optreden wordt beoordeeld door een groep ervaren officieren. Na een positieve beoordeling behaal je het zittingsvaardigheidsbewijs (ZVB), welke je nodig hebt om je opleiding te kunnen vervolgen.

Tijdens jouw opleiding wordt je begeleid door een coördinerend opleider. In de digitale leeromgeving van de SSR vind je alle informatie over de opleiding en bijeenkomsten van de SSR, en hou je jouw voortgang bij in het digitaal portfolio. Nadat je jouw opleiding hebt afgerond, mag je starten als assistent-officier van justitie bij één van onze parketten.

Assistent-officieren van justitie aan het woord

 “Als eerste start je met een intensieve opleiding van 10 weken bij de SSR. Je wordt daar echt voor vrijgespeeld, je verricht daarnaast verder nog geen werkzaamheden. Je krijgt dus veel tijd en ruimte om echt goed opgeleid (en begeleid) te worden."
Diana de Gooijer
Werkt al bijna 3 jaar als assistent-officier
"Wat ik mooi vind, is als ik echt iets kan bereiken bij een verdachte. En de gevolgen van zijn of haar handelen kan laten inzien. Afhankelijk van de omstandigheden kun je maatwerk leveren in je strafeis, waarbij je de daderwel het gevoel geeft dat hij of zij gehoord is, maar je ook opkomt voor de maatschappij. Die wisselwerking vind ik erg leuk."
Esther de Bruijn
Heeft altijd al in de opsporing willen werken
"Ik vind het leuk en afwisselend om aan de kleinere zaken te werken. De doorlooptijd van zo’n zaak is kort, waardoor we snel veel zaken op zitting behandelen – door het hele land.  Zaken die via de ZSM worden geregistreerd staan vaak binnen enkele maanden al op zitting. Daarmee kun je snel resultaat boeken en aan de samenleving laten zien dat strafbare feiten snel worden bestraft."
Sten Habets
Assistent-officier van justitie bij Parket CVOM
Lees hier alle verhalen

Blijf op de hoogte van de openstaande vacatures

Schrijf je in voor de jobalert en ontvang periodiek een update van onze vacatures

Bericht mij dagelijks / wekelijks over nieuwe vacatures
Meld mij aan voor een job-alert
Powered by Emply