Als adjunct-officier ondersteun je de officier van justitie bij strafzaken. Je beoordeelt dossiers en voert hierover overleg met ketenpartners zoals de politie, de Reclassering, de Raad voor de Kinderbescherming of Slachterofferhulp. Daarnaast sta je zelfstandig op enkelvoudige zittingen, bijvoorbeeld over winkeldiefstal of alcohol in het verkeer. 

Om adjunct-officier te worden, moet je uitstekende kennis hebben van het straf(proces)recht, op academisch niveau. Maar ook is het van belang dat je enige (juridisch relevante) ervaring hebt, van 2 tot 5 jaar. Denk bijvoorbeeld aan werkervaring als beleidsadviseur of juridisch medewerker in een relevante juridische omgeving. Ook zijn competenties zoals inlevingsvermogen, analytisch- en probleemoplossend vermogen, ​oordeelsvorming, overtuigingskracht en durf belangrijk.

Op deze pagina vind je meer informatie over de selectiecriteria en de opleiding tot adjunct-officier. Wil je op de hoogte blijven van openstaande vacatures? Laat dan onderaan deze pagina je gegevens achter.

Bekijk hier alle vacatures bij het OM

Selectiecriteria

Voor de functie van adjunct-officier van justitie in opleiding gelden een aantal functie-eisen:

  • Afgeronde WO-opleiding Nederlands Recht met ‘civiel effect’;
  • Ruime en aantoonbare kennis van het straf(proces)recht;
  • Minimaal 2 jaar relevante juridische werkervaring;
  • Nederlandse nationaliteit;

Voldoe je hieraan, en wil jij bijdragen aan een veilige en rechtvaardige samenleving? We nodigen je van harte uit om te solliciteren naar de functie van adjunct-officier! Ben je wel afgestudeerd in het Nederlands recht maar heb je nog géén - of minder dan - twee jaar juridische werkervaring? Dan is het traineeship mogelijk interessant voor jou. Of bekijk één van onze andere vacatures.

Bekijk hier ook het OM traineeship

Opleiding

De opleiding duurt één jaar en bestaat uit een combinatie van theorie en praktijk, via de SSR (het opleidingsinstituut van zowel de Rechtspraak als het Openbaar Ministerie).

De opleiding start met een introductieperiode, welke je afsluit met een proeve van bekwaamheid. Dit is een simulatiezitting, waarbij je optreedt als adjunct-officier van justitie en jouw optreden wordt beoordeeld door een groep ervaren officieren. Na een positieve beoordeling behaal je het zittingsvaardigheidsbewijs (ZVB), welke je nodig hebt om je opleiding te kunnen vervolgen.

Tijdens jouw opleiding wordt je begeleid door een coördinerend opleider. In de digitale leeromgeving van de SSR vind je alle informatie over de opleiding en bijeenkomsten van de SSR, en hou je jouw voortgang bij in het digitaal portfolio. Nadat je jouw opleiding hebt afgerond, mag je starten als adjunct-officier van justitie bij één van onze parketten.

Adjunct-officieren van justitie aan het woord

"Ik heb een groot rechtvaardigheidsgevoel. Als officier kijk je – in tegenstelling tot een advocaat - naar het brede perspectief. Iemand wordt verdacht van een strafbaar feit. Op basis van het bewijs bepaal je als assistent-officier of iemand vervolgd wordt, en eis je een straf die past bij de feiten én omstandigheden. Uiteindelijk is het aan de rechter om de knoop door te hakken."
Mounaim El Mokhtari
Adjunct-officier van justitie bij Parket CVOM
"Na tien weken fulltime opleiding (mét het nodige huiswerk) ben je klaar voor de proeve van bekwaamheid in de oefenrechtbank. Bij een goede beoordeling krijg je het zittingsvaardigheidsbewijs en mag je echt aan de slag. Ik heb overigens nooit getwijfeld of ik goed heb gekozen. De eerste keer in toga dacht ik: Ja, hier sta je dan eindelijk! Het voelt goed."
Sanne Neelis
Adjunct-officier van justitie bij Parket CVOM
"Na een jaar is de opleiding tot adjunct-officier afgerond en krijg je een portefeuille. Ik ben nu bijvoorbeeld vraagbaak voor de onderwerpen drugs in het verkeer en economische politierechter zaken."
Tom de Munnik
Adjunct-officier van justitie bij Parket CVOM
Lees hier alle verhalen