Haal Cybercriminelen offline

Word onze collega bij de aanpak van cybercrime

Versterkte aanpak cybercrime - Houd jij Nederland online veilig?

De aanpak van cybercrime en andere digitale misdrijven is niet eenvoudig. Deze vorm van criminaliteit neemt steeds professionelere vormen aan, daders zijn vaak onzichtbaar en ze werken niet altijd vanuit Nederland. Dat maakt vervolging moeilijk, maar wij doen er alles aan om cybercriminelen samen met de politie op te sporen en voor de rechter te brengen. 

Dat doen we met een vernieuwde landelijke aanpak van cybercrime, in samenwerking met een grote diversiteit aan partners op onder andere juridisch, wetenschappelijk en technisch gebied. Belangrijk en interessant werk, extra interessant vanwege de grensoverschrijdende aspecten. Wil jij daaraan meewerken? Dan beloven we jou een verantwoordelijke en afwisselende baan.

CASE: Operation Cookiemonster

Internationaal onderzoek naar een website waar de gestolen online-identiteit van ruim twee miljoen mensen te koop werd aangeboden. Met een klantenservice, een handleiding voor de beginnend cybercrimineel en een dagelijks overzicht van nieuwe potentiële slachtoffers. Veel angstaanjagender wordt cybercrime niet.

“Wij zetten echt alles op alles om deze vorm van cybercrime te bestrijden."
Jacqueline Bonnes
Officier van Justitie
Lees het interview over Cookiemonster

Senior secretaris cybercrime - Past dat bij jou? 

Door de groeiende aandacht voor de bestrijding van cybercriminaliteit groeit ons team door heel Nederland. Op dit moment zoeken wij een senior secretaris cybercrime bij het Ressortsparket, waar alle strafzaken in hoger beroep worden behandeld. 

Als landelijk secretaris cybercrime ben jij verantwoordelijk voor de juridisch inhoudelijke voorbereiding van zaken die te maken hebben met cybercrime, gedigitaliseerde criminaliteit en digitale opsporing (waaronder zaken gebaseerd op cryptocommunicatiedata, zoals EncroChat, Ennetcom, SkyECC). Is dit de volgende stap voor jou?

Bekijk de vacature

Collega's vertellen

wat hun werk binnen de aanpak van cybercrime zo bijzonder maakt.

Talentpool Cybercrime

Wil jij een rol spelen in de landelijke aanpak van cybercrime?

Meld je aan voor de Talentpool

Luister naar de nieuwe OM podcast: Het oordeel van de officier

In aflevering 3 & 4 bespreken we met officier van justitie Bas Rademacher een bijzondere Cybercrime-case die zich afspeelde in de zomer van 2021.

Meer dan werk: dit krijg je óók als je aan de slag gaat bij het OM

Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. 

Heb je inhoudelijke vragen over de functies? Mail dan naar een van onze recruiters.

Veelgestelde Cybercrime vragen

Een afgeronde hbo-opleiding is voldoende en verschillende soorten vooropleidingen, maar je moet wel uit kunnen leggen wat jouw affiniteit met cybercrime is.

Het verschilt wat je wilt. Je kunt adjunct- of officier worden. Kan ook voor de functie van secretaris. Als beleidsadviseur zijn er geen verdere doorgroeimogelijkheden. Wel verdere verdieping en specialisatie.

Dat kan per locatie verschillen. Je kunt dan bezig zijn met 50% Cyber en overige 50% andere strafzaken.

Afankelijk van je kennis en ervaring kun je starten met een aanloopschaal als je nog niet helemaal in de functie past, maar wat op de site staat is wel wat de schaal is.

Dat heb jezelf in de hand. Hybride werken is mogelijk en je wordt daarin gefaciliteerd door het OM bv bureau stoel. Stemt het wel goed af met je collega’s en teamleider.

Hele grote aantallen slachtoffers in cybercrime aanvallen. Stijging van cybercrime onder jeugd en bepalen hoe je omgaat met georganiseerde criminaliteit en cybercrime.

De uitdaging is om ervoor te zorgen dat je geen hele lange beleidsstukken maakt, maar wel de essentie weet te verwoorden. Een andere uitdaging en tevens ook het leukste is dat je samen met al je ketenpartners hetgeen je bedenkt hebt ook in de praktijk uitrolt en ziet gebeuren.

Zo juridisch als je het zelf wilt maken. We verwachten niet dat je juridisch analyses gaat maken, maar dat je expertise op beleid zit. De officier en secretaris hebben de juridische kennis.

Als adviseur ben je vooral bezig met kwalitatieve interpreta-e/data-analyse en analyse op trends & ontwikkelingen (nieuwe technieken die binnen de cybercriminaliteit gebruikt worden). Je werkt aan het onderwerp aan wat is er wel / niet mogelijk in strafrechtelijke onderzoeken. Als beleidsadviseur ben je echt in jouw regio met je cyber collega’s en externe partners samen met dit onderwerp bezig

Wij werken met een jaarcontract met uitzicht op vast.

Ik vind het belangrijk dat alles zo duidelijk mogelijk is voordat je besluit te solliciteren. Schroom daarom niet om mij te contacten.
Nienke van Abeelen
Adviseur Recruitment
Bij cybercrime kun je zoveel moois bijdragen en daadwerkelijk elke dag het verschil maken. Als dit je aanspreekt, reageer dan zeker!
Letitia Apostolovic
Adviseur Recruitment
Stuur een e-mail naar Nienke of Letitia