"Als officier sta jij aan het stuur, en bepaal jij welke interventies je doet"

Al ruim 14 jaar werkt Thomas Slieker als officier van justitie in Rotterdam aan het bestrijden van criminaliteit. De laatste jaren is hij gespecialiseerd in fraudezaken. Thomas neemt ons mee in zijn liefde voor het vak en de bijdrage die hij – iedere dag weer – levert aan een rechtvaardige samenleving.

Thomas: “Wat me aanspreekt in dit werk, is het leidinggeven aan strafrechtelijke onderzoeken. Als officier sta jij aan het stuur en bepaal je welke interventies je doet. Zo geef je richting aan het onderzoek. Dat doe je als officier niet alleen. Het is ook een teamprestatie. Ik werk samen met een politieteam, OM’ers, andere overheidsinstanties, noem maar op. Met mijn team neem ik gedurende het onderzoek beslissingen, zoals: welke opsporingsbevoegdheden en dwangmiddelen gaan we inzetten? Vinden we dat we voldoende bewijs hebben? En hoe gaan we nu verder?"

Criminelen houden zich niet aan stads-, provincie-, of landsgrenzen. En ook niet aan criminaliteitsgrenzen. Een verdachte pleegt diefstal in Rotterdam en gaat de buit in het buitenland witwassen. Je kan een verdachte in meerdere onderzoeken tegen komen. Juist daarom is samenwerking zo belangrijk.

De zitting bij de meervoudige kamer van de rechtbank blijft voor Thomas een bijzonder moment. Thomas: “Als ik in de zittingszaal sta en de zaak voordraag aan de rechtbank, en de parketsecretaris en het politieteam in de zaal zie zitten, dan voel ik mij trots. Trots, omdat wij als team een stevige zaak hebben opgebouwd, verdachten hebben opgespoord en de zaak voor de rechter hebben gebracht. Ik ben ook trots op de rol, die ik in dit geheel vervul.“

Vanzelfsprekend heeft het vak ook zware kanten. Thomas: “Veel beslissingen die ik neem, hebben een grote impact. Niet alleen de beslissing om mensen aan te laten houden en in voorlopige hechtenis te houden, maar bijvoorbeeld ook de beslissing om eventueel loonbeslag te leggen. Er is dan geen geld meer voor alledaagse dingen zoals het betalen van woonlasten, boodschappen, of sportcontributie. Dat grijpt niet alleen in op het leven van de verdachte, maar ook op dat van zijn of haar partner en eventuele kinderen."

Ook ligt het werk van de officier volgens Thomas onder een vergrootglas. “Als officier moet je bij iedere stap die je zet goed bedenken wat de gevolgen kunnen zijn, en kunnen uitleggen waarom de maatregel toch genomen wordt. Denk bijvoorbeeld aan de strafeis in een zaak. Ik moet altijd kunnen uitleggen hoe ik tot die eis ben gekomen, en wat maakt dat de eis in deze specifieke zaak passend is. Maar ondanks dat, blijft het de mooiste baan die er is!"

Officier van justitie worden?
Ben jij een ervaren strafrechtjurist en wil jij ook officier van justitie worden? De opleiding tot officier van justitie start op een aantal vaste momenten in het jaar.

Officier van justitie worden?