Omdat cybercrime aangepakt moet worden

Digitale criminaliteit neemt steeds professionelere vormen aan. Tweederde van alle Nederlanders heeft weleens te maken gehad met phishingmails, whatsappfraude of nepsms’jes van banken. Bedrijven zijn regelmatig het slachtoffer van aanvallen met ransomware. Dit heeft duizenden of honderdduizenden euro’s schade tot gevolg. Deze vorm van criminaliteit groeit hard en de maatschappelijke impact ervan is groot.

Wij zijn verantwoordelijk voor het onderzoeken en opsporen van daders van digitale criminaliteit. We zetten ons in om het steeds moeilijker te maken om mensen en bedrijven op te lichten. Dat doen we met gespecialiseerde cybercrimeteams, cybercrime-officieren en experts.

Voorbeelden van ons werk
Zo pakken we opsporing en vervolging van cybercrime aan

Botnet Qakbot onschadelijk gemaakt

Qakbot had de afgelopen jaren een sleutelrol in de wereldwijde cybercriminaliteit. Criminele groepen kregen tegen betaling toegang tot geïnfecteerde computernetwerken om daar vervolgens ransomware op te installeren. In een internationale actie is Qakbot onschadelijk gemaakt. De gezamenlijke inspanningen van het Landelijk Parket van het OM en het Team High Tech Crime van de Politie in verschillende datacentra hebben geleid tot de inbeslagneming van 22 servers. Het was de grootste operatie ooit tegen een botnet infrastructuur.

Vast voor diefstal cryptovaluta

Een 20-jarige man is aangehouden vanwege diefstal van cryptovaluta, oplichting, oneigenlijk gebruik van telecommunicatie en witwassen. Het was niet de eerste keer: de man was al eerder veroordeeld tot een straf van 48 maanden voor soortgelijke misdrijven. Hij wist sms-berichten voor 2-factor-authenticatie te verkrijgen, waarmee hij cryptowallets van slachtoffers kon leeghalen. De aanhouding kwam na samenwerking tussen het OM en één van de cybercrimeteams van de politie. Het totale schadebedrag bedraagt minstens 125.000 euro. 

Vijf jaar cel voor oplichting

Tegen een jonge verdachte is vijf jaar celstraf geëist voor strafbare feiten waarbij tientallen mensen voor ruim 100.000 euro zijn opgelicht of bestolen. Hij deed zich aan de telefoon voor als een medewerker van een bank, de Belastingdienst en als gerechtsdeurwaarder of incassobureau. Zijn slachtoffers waren vooral oudere mensen. Hij was bijna fulltime bezig met het organiseren en het plegen van cybercrime. Geld verdienen ten koste van anderen was het belangrijkste doel en hij ging daarbij berekenend te werk.

Meer weten over werken bij het OM?

Lees de verhalen van onze collega's

Werk mee aan het bestrijden van cybercrime

Wil jij werken aan het aanpakken van cybercriminaliteit of andere vormen van misdaad? Ben jij gemotiveerd om bij te dragen aan een rechtvaardig en veilig Nederland en wil je samenwerken met minstens zo gemotiveerde collega’s? Bekijk dan onze vacatures.

Bekijk vacatures