Omdat cybercrime aangepakt moet worden

Digitale criminaliteit neemt steeds professionelere vormen aan. Tweederde van alle Nederlanders heeft weleens te maken gehad met phishingmails, whatsappfraude of nepsms’jes van banken. Bedrijven zijn regelmatig het slachtoffer van aanvallen met ransomware. Dit heeft duizenden of honderdduizenden euro’s schade tot gevolg. Deze vorm van criminaliteit groeit hard en de maatschappelijke impact ervan is groot.

Wij zijn verantwoordelijk voor het onderzoeken en opsporen van daders van digitale criminaliteit. We zetten ons in om het steeds moeilijker te maken om mensen en bedrijven op te lichten. Dat doen we met gespecialiseerde cybercrimeteams, cybercrime-officieren en experts.

Voorbeelden van ons werk
Zo pakken we opsporing en vervolging van cybercrime aan

Cybercrimebeeld Nederland 2024

Cybercrime is een flinke industrie waar buitengewoon veel leed achter schuilt. Vorig jaar werden 2,3 miljoen Nederlanders getroffen door een vorm van online criminaliteit. Mensen en bedrijven lijden enorme financiële schade, maar het tast vooral het vertrouwen aan: in elkaar en in de digitale infrastructuur. Deze in kaart gebrachte ontwikkelingen staan in het Cybercrimebeeld Nederland 2024 van het Openbaar Ministerie en de politie.

Download samenvatting

Hack Right

Hack_Right is een programma voor hackers van 12 tot 30 jaar. Het doel is jongeren te begeleiden om hun talenten voor het goede in te zetten. Om ervoor in aanmerking te komen moet je een ‘first offender’ zijn, je moet bekennen wat je gedaan hebt en gemotiveerd zijn om jezelf op een positieve manier te ontwikkelen.

Hack_Right is een samenwerking tussen de strafrechtketen (Politie, Openbaar Ministerie, Halt, Raad voor de kinderbescherming, Reclassering Nederland en het Ministerie van Justitie en Veiligheid), bedrijven en wetenschappers (Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit van Amsterdam).

Lees meer
‘De typische cybercrimineel staat aan het begin van zijn leven en is vaak nog student of scholier.’
Wieteke Koorn
Officier van Justitie

Politie en OM Hackathon 2024

Tijdens de Hackathon Online Criminaliteit krijgen digitale topspecialisten de kans om in een bijzonder samengesteld team, onder begeleiding van ervaren rechercheurs en het OM, te werken aan echte politiezaken. De zaken bestaan uit vastgelopen digitale criminaliteit zaken, met een hoog schade bedrag, een hoge mate van complexiteit en een grote maatschappelijke impact, waarbij wij als politie en OM de hulp van publiek-private partners nodig hebben.

De informatie die de externe specialisten vinden tijdens de Hackathon leidt hopelijk tot nieuwe inzichten in de politieonderzoeken en uiteindelijk tot de vervolging van een verdachte. Hiermee laten politie en OM aan criminelen zien dat digitale criminaliteit een belangrijk onderwerp is dat wij willen aanpakken.

Meer info en aanmelden

Meer weten over werken bij het OM?

Lees de verhalen van onze collega's

Werk mee aan het bestrijden van cybercrime

Wil jij werken aan het aanpakken van cybercriminaliteit of andere vormen van misdaad? Ben jij gemotiveerd om bij te dragen aan een rechtvaardig en veilig Nederland en wil je samenwerken met minstens zo gemotiveerde collega’s? Bekijk dan onze vacatures.

Bekijk vacatures