Waarom ik koos voor de opleiding tot officier van justitie

Meer vrijheid en verantwoordelijkheid. Afwisselend en dynamisch werk. Waarheidsvinding. Bijdragen aan een rechtvaardige samenleving. Zelf je agenda beheren in plaats van altijd klaar staan voor je klant. Er zijn vele redenen om te kiezen voor het vak van officier van justitie. 

Vijf officieren van justitie vertellen waarom ze de overstap maakten, waarover ze twijfelden, wat ze van de opleiding vonden en of hun verwachtingen uitgekomen zijn.

Lees over het werk en de opleiding

‘Als officier kan ik zeggen wat ik echt van een zaak vind’

Joost de Bruin

Is officier van justitie sinds: oktober 2020
Voltooide de opleiding in: 2 jaar en 4 maanden
Werkte hiervoor als: advocaat

Een gevoel van vrijheid

“Een belangrijke reden om de overstap te maken vanuit de advocatuur, was het gevoel van vrijheid. Als officier van justitie neem ik beslissingen en doe ik uitspraken waar ik volledig achter sta. Als advocaat was dat niet altijd het geval. Je moet rekening houden met de belangen van je cliënt. Op zitting kan ik nu zeggen wat ik echt van een zaak vind en welke straf in mijn ogen passend is. Als dat vrijspraak is, eis ik vrijspraak. Verdient iemand een hoge straf, dan eis ik dat.

Meer baas over mijn eigen tijd

Het werk als officier is goed te combineren met mijn privéleven. Uiteraard is het hard werken, zeker in deze tijd, maar weekend- en avonddiensten worden gecompenseerd. Ook heb ik nu meer vrije dagen. Vooraf twijfelde ik of het verschil met mijn salaris als advocaat niet te groot zou zijn. Maar dat bleek erg mee te vallen.

Opleiding op de persoon afgestemd

Tijdens de opleiding kreeg ik al best wat verantwoordelijkheden. Ik leidde bijvoorbeeld kleine onderzoekjes en kreeg zelfs een portefeuille. Dat maakte het nog leuker en uitdagender. Soms vroeg ik me wel af: ben ik hier al klaar voor? Als ik dacht van niet, zoals bij nachtpiketdiensten, was dat gewoon bespreekbaar. De opleiding wordt echt op jou afgestemd. Beetje bij beetje nemen de verantwoordelijkheden toe.”

‘Het werk als officier is heel divers, dat past erg goed bij mij’

Soëlla Mirshahi

Is gestart met de opleiding in: oktober 2020
Werkte hiervoor als: bedrijfsjurist, gerechtssecretaris en adviseur bij het Huis van Klokkenluiders.

Dynamisch, afwisselend en inhoudelijk

“Het werk van officier sprak me om verschillende redenen aan. Het is dynamisch en afwisselend, je bent inhoudelijk bezig en levert een bijdrage aan de maatschappij. Rechter heb ik ook nog overwogen, maar dan ben je veel tijd kwijt aan het schrijven van vonnissen. Het werk van een officier is diverser, dat past beter bij mij. De ene keer ben je aan het bellen, dan weer aan het lezen. Je bent bij doorzoekingen, schakelt met de politie, doet zittingen, ga zo maar door.

Soms aanpoten, maar goede begeleiding

De opleiding voldoet aan mijn verwachtingen. De inhoud en manier van lesgeven zijn goed en ik kan werk en privé goed combineren. De werkdruk is wisselend. Met name in het begin is het even aanpoten. Je krijgt veel cursussen en maakt wat vaker fouten. Na verloop van tijd wordt dat minder en leer je beter prioriteren. Soms word je wel een beetje in het diepe gegooid. Gelukkig heb ik een begeleider bij wie ik altijd terechtkan.

Ritme dat bij jou past

Wat ik prettig vind, is dat de lengte van de opleiding op jou wordt afgestemd. Bij mij is de duur ingeschat op 33 maanden. Dat is prima. Mensen die al werkervaring hebben bij het OM stromen eerder door. Hierdoor hoef je met iets minder kennis en ervaring niet op je tenen te lopen en kom je in een ritme dat bij jou past.”

​​​

'Je wordt gevraagd om plaats te nemen in de cockpit, dat is het leukste'

Sidar Epozdemir

Is officier van justitie sinds: april 2019
Voltooide de opleiding in: 2 jaar en 6 maanden
Werkte hiervoor als: advocaat

Vanuit het recht denken

“Ik was op zoek naar meer verantwoordelijkheid in mijn werk. Als officier van justitie heb je die. Je behartigt de belangen van de samenleving, maar hebt ook te maken met belangen van het slachtoffer én de verdachte. Die belangen zijn vaak groot, je moet ze dus heel zorgvuldig afwegen. Vooral de rol van magistraat spreekt me erg aan: als officier denk je vanuit de wet en het recht. Daarop baseer je vervolgens je beslissingen.

Direct in een zaak gezogen

Wat me ook aantrok, is de afwisseling en alles wat er bij het werk komt kijken. Aan het einde van een werkdag kan ik zomaar gebeld worden door de politie: ‘Er is nu geschoten op die locatie, we zien op de beelden een auto wegrijden met dat kenteken, mogen we de telefoon van de verdachte tappen en overgaan tot aanhouding?’ Als leider van het onderzoek ga jij daarover. En dat is vaak nog maar het begin. Je wordt er meteen ingezogen en neemt plaats in de cockpit. Dat is het allerleukste van het werk.

Toegankelijk opstellen

Als officier zie ik het ook als mijn taak om vooroordelen over het werk weg te nemen. Bijvoorbeeld dat officieren moeilijk bereikbaar zouden zijn en vanuit een ivoren toren naar beneden kijken. Ik stel me in de omgang altijd zo toegankelijk mogelijk op naar anderen, zoals advocaten en rechters. Ik merk dat dat erg wordt gewaardeerd.”

‘De verantwoordelijkheid die je draagt voor de inzet van de meest ingrijpende bevoegdheden maakt dit werk enorm zinvol en eervol’

Anamarija Kristic
Is officier van justitie sinds: april 2018
Voltooide de opleiding in: 2 jaar

Werkte hiervoor als: advocaat en universitair onderzoeker​​​​​​​

Werk leek me wel wat

“Na zes jaar in de advocatuur was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ook wilde ik kijken hoe ik zou gedijen in een andere omgeving. Als advocaat had ik uiteraard regelmatig te maken met officieren en had dus een redelijk beeld van wat een officier doet. Dat leek mij wel wat. Ik wilde graag ervaren of het zijn van officier bij mij zou passen. 

Op zoek naar de waarheid 

Het doen van onderzoek sprak mij van meet af aan het meest aan. En dat vind ik nog steeds het leukste aan mijn baan. Aan de hand van je bevoegdheden ga je op zoek naar de feiten. Pure waarheidsvinding dus. Je bent from scratch betrokken bij het strafdossier en probeert er achter te komen wat er nou precies gebeurd is en of dat strafbare feiten oplevert. Wie wil dat niet? Daarbij heb je ook nog veel zelfstandigheid. De verantwoordelijkheid die je draagt voor de inzet van de meest ingrijpende bevoegdheden maakt dit werk voor mij enorm zinvol en eervol. De rechtsstaat is kwetsbaar, en die wil ik graag hoeden.

Baas over agenda, minder stress

Als officier ga je zelf meer over je agenda dan als advocaat. Dat geeft mij meer rust. Hierdoor ervaar ik het werk – ondanks de hoge werkdruk soms – niet als stressvol. Zelf veel kunnen plannen geeft vrijheid. Verder vind ik het prettig dat het OM een diverse organisatie is waar collega’s met verschillende achtergronden met enorme inzet en enthousiasme samen werken aan zaken.” 

Je bent er niet op uit om iemand achter de tralies te krijgen, maar om de waarheid te vinden'

Joost Schutte

Is officier van justitie sinds: mei 2020
Voltooide de opleiding in: 2 jaar en 3 maanden
Werkte voorheen als: advocaat bank- en effectenrecht

Rechtvaardigheid voor alle betrokkenen

“Voor mij heeft strafrecht veel te maken met rechtvaardigheid. Rechtvaardigheid voor slachtoffers en nabestaanden, maar ook voor de verdachten. Als officier kun je die rechtvaardigheid kwijt in je werk. Dat trekt mij enorm aan. Je bent er niet op uit om iemand achter de tralies te krijgen, maar om de waarheid te vinden. En om bij voldoende bewijzen zijn voor iemands schuld, te zeggen welke straf jij vindt dat daarbij past.

Samenwerken en beslissingen nemen

Wat mij ook erg aanspreekt aan het werk is dat je zelfstandig beslissingen moet nemen. Wat gaan we doen? Hoe pakken we dit aan? Dat doe je natuurlijk niet alleen. Als officier werk je intensief samen met de collega’s op het parket, maar ook met o.a. politie en de FIOD. Vooral bij grote onderzoeken zijn behoorlijk wat mensen betrokken. Die samenwerking is erg mooi. Het is belangrijk goed te luisteren, maar duidelijk uit te leggen hoe jij ergens tegenaan kijkt en mensen te overtuigen van jouw visie.

Soms pittig, maar vooral interessant en nuttig

De opleiding vond ik echt leuk om te doen en zeer nuttig, zeker omdat mijn strafrechtelijke kennis bij de start zo ongeveer op nul stond. Wat ik verrassend maar ook heel goed vond, was de aandacht voor de softere kanten van het werk als officier. Soms was het intensief en even aanpoten, vooral de combinatie van zittingen doen en achter elkaar die cursussen volgen. Maar uiteindelijk was het allemaal goed te doen.”

Zoek jij een baan met vrijheid, afwisseling en verantwoordelijkheid? Solliciteer dan voor officier van justitie. 

Lees over het werk en de opleiding

Wat je misschien ook interessant vindt: