Sabina van der Kallen is al bijna 24 jaar officier van justitie. Na jarenlang voor het parket in Den Haag te hebben gewerkt aan strafzaken op het gebied van bijvoorbeeld zeden, mensenhandel- en mensensmokkel, maakte ze twee jaar geleden de overstap naar het Functioneel Parket. Daar werkt ze nu als milieuofficier. Een overstap waar ze zeker geen spijt van heeft.
Sabina vertelt: “Het milieu is een onderwerp wat me persoonlijk erg raakt. Het maakt me ook boos als milieuregels niet worden nageleefd, bijvoorbeeld vanwege financieel gewin of gemak. Gelukkig zie je dat het onderwerp steeds belangrijker wordt en er ook steeds meer aandacht voor is.”
Wat maakt het werk van een milieuofficier zo aansprekend?
“Buiten het feit dat het hele relevante en impactvolle strafzaken zijn, is het ook heel divers werk. Er zijn zó veel verschillende onderwerpen waar je mee te maken krijgt, met ook veel ingewikkelde, gelaagde regelingen. Dat maakt het als jurist ook erg aantrekkelijk en interessant: het is nooit routinewerk, maar lastige puzzeltjes om op te lossen. Ook heb je met verschillende opsporingsdiensten te maken. Niet alleen met de politie, maar bijvoorbeeld ook de NVWA (de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit) of met de ILT (de Inspectie voor Leefomgeving en Transport).”
Welke dilemma’s ervaar je in je werk als officier?
“Het beroep van officier betekent eigenlijk de hele dag door beslissingen nemen en knopen doorhakken. Jij bent echt de leider van het onderzoek en bepaalt – uiteraard in samenwerking met partners en opsporingsdiensten – op basis van de beschikbare informatie welke kant een strafzaak op gaat.
Of ik daar enkele voorbeelden van kan noemen? Haha, heb je even? Wie neem je mee in je onderzoek als verdachte, en wie niet? Heb je genoeg bewijs in een zaak om iemand aan te houden of niet? Ga je alleen de rechtspersoon vervolgen of ook de leidinggevenden, een natuurlijk persoon? Ga je voor een buitengerechtelijke afdoening zoals een transactie, of ga je toch iemand dagvaarden om voor de rechter te verschijnen? En zo ja, wat voor straf ga je dan eisen, een gevangenisstraf of toch een taakstraf? En waar kan je doen om het financiële gewin van een verdachte ‘af te pakken’? Leg je beslag op bankrekeningen, auto’s, en andere luxegoederen? Dat zijn allemaal dilemma’s waar je mee te maken krijgt, en waarin je als officier keuzes maakt over wat je wel of niet inzet.
Je hebt daarnaast ook met slachtoffers en nabestaanden te maken waar je gesprekken mee hebt. Ook als milieuofficier, want als milieuofficier doe ik ook zaken op het gebied van arbeidsongevallen. Dat zijn heftige, vaak langer lopende zaken, waarbij iemand ’s ochtends nog vol goede moed naar het werk vertrekt, maar ’s avonds niet meer thuiskomt. Die zaken blijven je bij. Je merkt hoe belangrijk ook dit soort zaken voor nabestaanden zijn.
Wil jij ook bijdragen aan een rechtvaardige samenleving? Pak de regie en word officier van justitie.