Officier Mark de Graaf werkt al sinds 2002 bij het OM. Na eerst als parketsecretaris en wetgevingsjurist bij het Ministerie van Justitie te hebben gewerkt, begon Mark in 2011 aan zijn opleiding als officier van justitie. Sindsdien werkt hij als officier van justitie aan (grote) strafzaken.
Mark vertelt: “Ik heb altijd al een sterk gevoel voor rechtvaardigheid gehad. Ik kan slecht tegen onrecht, en ik vind het mooi om een rol te hebben in het tegengaan van onrecht. Daarmee kan ik een bijdrage leveren aan het veiliger maken van onze maatschappij.
Ook hou ik van de actie en interactie, die je hebt in dit vak. De interactie met de recherche, het bedenken hoe je een onderzoek gaat aanpakken. Maar ook: wanneer gaan we ingrijpen, en wanneer juist niet? Gaan we telefoons laten tappen, zetten we een observatieteam in? En wat zijn de consequenties van de keuzes die je maakt?
Als officier zit je dus niet alleen met je neus in de wetboeken. Ook sta je niet alleen maar in de rechtszaal. Het is ook écht actie. Bij een groot onderzoek of een inval, spring ik zelf ook meteen in de auto om naar die locatie te gaan. Dat geeft me een goed beeld van wat er is gebeurd, of wat er zich heeft afgespeeld. Je moet het zo zien: een filmpje van 10 seconden geeft je een veel beter beeld, dan een berichtje van 10 regels. Dat werkt in dit geval ook zo. Maar ook is het voor de recherche makkelijk zodat ze niet voor ieder wissewasje met mij hoeven te bellen, maar ik in de commandokamer ter plaatse ben om direct vragen te beantwoorden en zo richting kan geven aan het onderzoek.
Als officier ga je goed voorbereid naar zitting. Je probeert je zo goed mogelijk voor te bereiden op de verweren, die de advocaat zal brengen. Je bedenkt dan: wat zou ik als verweer voeren als ik advocaat zou zijn? En ga ik daar in mijn requisitoir al op in, geef ik meteen een verklaring waarom dat argument geen hout snijdt? Of reageer ik pas als de advocaat het argument daadwerkelijk op tafel legt? Die juridische vernuftigheid heb je nodig als officier.
Maar er is meer. Ook moet je oog hebben voor mens en maatschappij. Zowel voor de verdachte, als voor de slachtoffers. Je moet een zaak van zoveel mogelijk kanten kunnen belichten en kunnen inbeelden wat er in verschillende betrokkenen is omgegaan. En vanzelfsprekend wetskennis hebben, deze kunnen interpreteren en kunnen toepassen.”
Officier van justitie worden?
Ben jij een ervaren strafrechtjurist en wil jij ook officier van justitie worden? De opleiding tot officier van justitie start op een aantal vaste momenten in het jaar.