Technisch interessant, maatschappelijk relevant. Daarom werkt Luuk van Rath als ICT’er bij het OM.
ICT moet de gebruiker ondersteunen, niet belemmeren. Logisch, maar hoe dan? “Iedere organisatie heeft de verbindende schakel tussen bedrijfsvoering en de ICT nodig”, stelt Luuk van Rath. Als functioneel beheerder zorgt hij ervoor dat informatiesystemen goed blijven functioneren. “Bij het OM zijn wij de schakel tussen de gebruikers en de technische kant. We fungeren in feite als ‘vertaler’ tussen beide disciplines.”
“Ik werkte jaren voor een zusterbedrijf van Apple. Ik mocht werken aan toffe dingen. Grote innovaties. Maar het begon me steeds meer tegen te staan dat ik puur aan het werk was om mensen rijk te maken. En om te zorgen dat consumenten zoveel mogelijk geld uitgaven. Daar was ik klaar mee. Ik heb vroeger een tijdje integrale veiligheidskunde gestudeerd dus de affiniteit met rechten en maatschappij had ik al. Ook heb ik de opleiding tot grafisch vormgever afgemaakt. Hier zag ik wat je allemaal kunt met een computer. Bij mijn vorige werkgever heb ik zo’n beetje alle takken van ICT gezien. Van de technische kant tot cursussen aan de eindgebruiker. Ik kan mijn allround kennis nu goed gebruiken.”
“Bij het OM begon ik als servicemedewerker. Ik zorgde voor de autorisatie van nieuwe medewerkers. Veel mensen zagen dat als een enorme stap terug als je kijkt naar de baan die ik daarvoor had. Voor mij was dit geen probleem. Ik wist dat ik niet jarenlang voor de servicedesk wilde blijven werken en heb dit ook duidelijk geuit. Ik weet wat ik wil en ik ben niet bang om ernaar te vragen.”
“Al snel kon ik doorgroeien naar functioneel beheerder. Mijn werk is heel divers. Ik houd de storingen bij van de applicatie Module Onderzoeken. Dat is een applicatie die informatie verzamelt in de fase van het onderzoek naar een verdachte. Stel dat je ergens van wordt verdacht, dan moet er bewijsmateriaal worden verzameld. Het OM kan in sommige gevallen je telefoon aftappen, of je rekening en contacten nagaan Dat soort dingen. Ik beheer Module Onderzoeken, de applicatie die dit ondersteunt. Alle documenten zoals dossiers of DNA-afname komen daarin. Daarnaast werk ik veel aan het CRM-systeem Microsoft Dynamics. Dat is meer de technische kant. Ik ben degene die het delen van documenten aanpast. Wij genereren natuurlijk gigantisch veel brieven vanuit het OM. Stel, jij wil een document aangepast hebben. Omdat een naam bijvoorbeeld anoniem gemaakt moet worden of de documentnaam moet in alle systemen veranderd worden. Dan kan ik dat doen.”
“Ik werk vooral samen met het ontwikkelteam van Module Onderzoeken. Ik werk echt naast de ontwikkelaars die het programmeren, en de testers. Het is een relatief klein team, wat het hele proces heel wendbaar maakt. Ik ben een beetje een vreemde eend in de bijt. Want ik werk als functioneel beheerder, maar ik word ook uitgeleend aan het ontwikkelteam en het team van Module Onderzoeken. Ik krijg steeds meer taken toebedeeld die eerst bij de informatieanalisten lagen. Omdat ik het systeem beheer, kan ik het belang van verbeteringen kracht bijzetten. Neem bijvoorbeeld de release notes. Als er een release komt, worden er notities gemaakt in een document. Die moeten worden gedeeld met de rest van de collega’s in het land: ‘Deze applicatie is aangepast, je kunt nu dit en dit’. Omdat ik tussen de gebruiker en de technische kant inzit, kan ik gemakkelijker en sneller zien waar er gecommuniceerd moet worden. En op welke manier.”
“Security is alles binnen onze organisatie. We werken met privacygevoelige informatie van verdachten. Daar zijn we ons heel bewust van. De security wordt zo goed geborgd, dat zelfs wij de namen in onderzoeken of documenten niet kunnen zien. Die worden namelijk gegenereerd door de computer. Het is een reeks van tekens; cijfers én letters. Dat krijgen wij te zien tijdens het werk, verder zie ik niets. Ook heb ik geen inzicht in documenten en kan ik ze niet uploaden. Dossiers in de onderzoeksfase zijn volledig afgeschermd. Ook hebben we meerdere dashboard waar wij continu in de gaten houden of er verdachte dingen gebeuren. We onderhouden korte lijntjes met de securityafdeling die alles monitort. Als er afwijkende dingen gebeuren, kunnen we snel schakelen.”
“Het grootste verschil met mijn vorige werkgever is natuurlijk de maatschappelijke verantwoordelijkheid die ik dagelijks voel. Daarnaast is het OM gewoon een hele fijne werkgever. Ik kan me altijd blijven ontwikkelen. Zo hebben we toegang tot een uitgebreide leeromgeving, SkillsTown en kunnen we gebruik maken van het programma FIT dat zowel fysieke als mentale trainingen aanbiedt. Ook krijg ik de vrijheid om mijn werkzaamheden zelf in te richten. Als ik vandaag even geen zin heb in techniek, richt ik me op andere werkzaamheden en pak ik de techniek morgen weer op. Natuurlijk zijn er deadlines en verantwoordelijkheden. Maar binnen de perken mag ik zelf sturen. Sinds wij met IVOM een eigen organisatie zijn, kunnen we nog sneller keuzes maken. We merken dat we nu echt stappen kunnen maken. We zijn aan het professionaliseren. Daar kunnen we alle krachten bij gebruiken.”