“Voorheen was de klassieke officier meer op zichzelf en bezig met zijn strafzaken. Nu werk je samen met verschillende partners, zoals de politie, de douane, de zorgsector, banken, en het bedrijfsleven.”

Jorick Schreurs strijdt als officier van justitie tegen criminaliteit, die de samenleving ondermijnt. Na eerst een aantal jaar als (afpak)officier in Limburg en Den Bosch te hebben gewerkt, is Jorick nu als officier aan het werk bij het arrondissementsparket Zeeland – West Brabant in Breda.

Jorick heeft een eigen visie op het vak. “Je hebt veel vormen van criminaliteit. Niet iedere vorm van criminaliteit is ‘onrecht’ in mijn ogen. Neem bijvoorbeeld drugscriminaliteit. Natuurlijk is dat slecht voor de maatschappij en de volksgezondheid. Maar dat zie ik meer als criminaliteit waar een ‘verdienmodel’ achter zit.

We richten ons niet alleen op het aanpakken van die ene drugsdealer, maar proberen ook echt de criminele structuren – die deze vorm van criminaliteit mogelijk maakt – te doorbreken. We proberen de leiders van de criminele organisatie aan te pakken, degenen die aan de touwtjes trekken en het grote geld verdienen. Daarbij is het eisen van een gevangenisstraf alleen vaak niet genoeg. Voor bepaalde criminelen werkt dat zelfs statusverhogend. We pakken crimineel vermogen af, of leggen beslag op onroerend goed.”

Jorick legt uit dat de officier van justitie de afgelopen jaren een andere rol heeft gekregen. “Voorheen was de klassieke officier erg op zichzelf, en hield zich voornamelijk bezig met zijn strafzaken. Nu zie je dat de officier veel meer in een netwerk samenwerkt, met verschillende partners. Zoals de politie, de douane, de zorgsector, banken, en het bedrijfsleven.”

Dat vind ik ook zo mooi aan mijn vak. Als OM ga je strategische allianties aan met partners uit het netwerk. Samen ga je de strijd aan tegen criminaliteit. De strafzaak blijft belangrijk, maar je probeert méér te kunnen betekenen voor de maatschappij.”

Toch zijn er ook lastige kanten. Jorick: “Het kan frustrerend zijn als je bij sommige zaken – waarbij je sterke aanwijzingen hebt en daarmee dénkt te weten hoe het zit – onvoldoende harde bewijslast hebt om een zaak tegen de verdachte te beginnen. Welke middelen ik ook inzet. Dat kan frustrerend zijn. Aan de andere kant, zo werkt ons rechtssysteem.

Ook moet je als officier soms zware beslissingen nemen, of ingaan tegen de publieke opinie. Dat kan emotioneel gezien behoorlijk zwaar zijn, maar hoort ook bij het werk van een officier van justitie. Gelukkig geeft het werk ook veel voldoening. Je kunt écht iets betekenen voor de samenleving.”

Officier van justitie worden?
Ben jij een ervaren strafrechtjurist en wil jij ook officier van justitie worden? De opleiding tot officier van justitie start op een aantal vaste momenten in het jaar.