Jeroen Aleman

Solution Architect

Jeroen Aleman werkt ruim drie jaar bij IVOM, de informatievoorzieningsorganisatie van het OM. Als Solution Architect binnen de IT-afdeling, ontwerpt hij, de naam zegt het al, IT-oplossingen voor het Openbaar Ministerie.

 

 

Jeroen vertelt: “In mijn team vertalen we onder andere wensen uit ‘de business’, de parketten en andere OM-onderdelen, naar IT-oplossingen. Zo zijn we bijvoorbeeld gevraagd mee te denken over een oplossing om slachtoffers beter inzicht te geven in de voortgang van hun zaak. Dit doen we, vanuit de één overheidsgedachte, samen met het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), het Schadefonds Geweldsmisdrijven, Slachtofferhulp Nederland en de politie. De oplossing werd een ‘Slachtofferportaal’ dat de data uit de systemen van de betrokken partners op één plek ontsluit. Slachtoffers vinden er bijvoorbeeld gemakkelijk de datum van de volgende zitting of hoe het staat met hun schadevergoeding.”

Jeroen heeft het erg naar zijn zin bij de IVOM. “In eerdere commerciële banen, moest ik nog wel eens de binnenbocht nemen om deadlines te halen; winst was de hoogste prioriteit. Hier werk ik aan projecten die belangrijk zijn voor de samenleving, die er écht toe doen. Kwaliteit staat voorop: we bouwen hoogwaardige en toekomstvaste oplossingen. Dat geeft mij veel voldoening. Toen ik de vacature voor deze baan tegenkwam, was de maatschappelijke relevantie dan ook mijn drijfveer om te solliciteren. Ik heb er geen seconde spijt van gehad!”

 

We krijgen alle ruimte en mogen overal iets van vinden, dat geeft veel energie om steeds verder te verbeteren.
Jeroen Aleman
Solution Architect

Behalve inspelen op vragen vanuit het OM, werken Jeroen en zijn collega’s ook aan de verbetering en vernieuwing van het IT-landschap. Jeroen: “Als OM hebben we belang bij moderne en stabiele systemen voor onder andere de registratie en opvolging van strafzaken. Deze systemen moeten optimaal presteren en goed communiceren met de systemen van partners zoals de Rechtspraak en de Politie. Hierbij is CI/CD (continuous integration, continuous delivery) het uitgangspunt. Dat wil zeggen: we vernieuwen in kleine stapjes en we proberen in dit proces zoveel mogelijk te automatiseren, zonder dat de gebruiker er veel last van heeft. We bouwen ‘met de winkel open’.”

Jeroen werkt in een klein, zelfsturend team van ongeveer tien solution architects. “We werken vooral agile, onze roadmap en backlog bespreken we wekelijks. Ook in de diverse ontwikkelteams met andere IT-collega’s, collega’s uit de business en leveranciers, werken we op die manier aan allerlei projecten. Daarnaast experimenteren we, samen met de collega’s van ons innovatielab, met nieuwe IT-oplossingen. Ik vind de diversiteit in het werk en de samenwerking met verschillende mensen heel leuk, de sfeer is erg prettig. We krijgen alle ruimte en mogen overal iets van vinden, dat geeft veel energie om steeds verder te verbeteren. Zoals ik er nu naar kijk, zou ik dit werk wel tot mijn pensioen kunnen blijven doen, zo leuk vind ik het!”