Van lastige advocaat tot officier van justitie

Ruim zes jaar werkte Ferry van Veghel als strafadvocaat. Voor Ferry was het daarna tijd om de overstap naar het OM te maken. De voornaamste reden was dat in de advocatuur zijn standpunt werd ingekleurd door wat cliënten willen. “Als een cliënt onschuldig zegt te zijn is dat je strategie. Als officier heb je meer vrijheid. Die vrijheid miste ik als advocaat.”

Na een aantal jaren ‘gave’ zaken te hebben gedaan bij het parket in Utrecht, is Ferry nu officier van justitie bij het Landelijk Parket, en heeft hij als landelijk terrorismeofficier van justitie de ‘Jihad-portefeuille’. Ferry: “dit thema is erg hectisch, snel en actueel. Continu word ik gebeld en moet ik belangrijke beslissingen nemen. Het is een portefeuille die volop in ontwikkeling is. Toen ik bij het LP ging werken, was ik bang dat ik de piekmomenten die bij een moordzaak komen kijken, zou gaan missen. Maar terreurzaken zijn bij uitstek piekzaken. Bij elke dreiging die binnenkomt, duiken we er bovenop, om vervolgens door te rennen naar het volgende piekmoment. Je moet snel beslissen, de belangen zijn enorm. Wat het werk zo boeiend maakt, is dat je continu de balans moet vinden tussen hard optreden om de maatschappij te beschermen en tegelijkertijd toch het verdraagzame, rechtstatelijke Nederland te zijn".

Officier van justitie worden?
Ben jij een ervaren strafrechtjurist en wil jij ook officier van justitie worden? De opleiding tot officier van justitie start op een aantal vaste momenten in het jaar. 

Bekijk hier de vacatures
Powered by Emply