Al van jongs af aan weet Esther de Bruijn dat ze in de opsporing of het strafrecht wil werken. Met als einddoel: officier van justitie worden. Toch was het niet makkelijk om bij het OM te starten. Na haar afstuderen waren er – vanwege de financiële crisis – geen opleidingsplaatsen beschikbaar en dus koos ze voor een andere route. Ze startte als juridisch medewerker in de advocatuur en de IND, daarna kwam er een plekje vrij binnen het Virtueel Parket. In februari 2016 mocht Esther doorstromen naar de opleiding voor adjunct-officier bij Parket CVOM.
Helemaal op je plek bij Parket CVOM?
Jazeker! Voor dat ik met de opleiding startte, heb ik met verschillende mensen bij andere arrondissementsparketten in het land gesproken. Mijn beeld is dat je bij Parket CVOM veel meer met de dagelijkse officierspraktijk bezig bent, het ‘op zitting staan’. Bij de andere parketten ligt de focus nog wat meer op het beoordelen zelf. Ik was echt klaar om in de zittingszaal te staan en stond echt te popelen om een toga aan te mogen trekken.
Ook wikkel je snel, veel zaken af. Per kantonzitting behandel ik ongeveer 60 tot 100 zaken. Dat klinkt veel, maar dat valt mee. Niet iedereen komt opdagen. Je houdt zitting door het hele land. Die dynamiek en snelheid, dat vind ik prettig. En dus is Parket CVOM voor mij nu de juiste plek.
Er is veel uniformiteit in de behandeling en afwikkeling van zaken, wat maakt het werk voor jou dan toch zo aantrekkelijk?
Het Verkeersrecht staat niet te boek als het meest sexy onderwerp, maar ook binnen het verkeersrecht vind je veel diversiteit in zaken. Het gaat echt niet alleen maar over rijden onder invloed of het begaan van snelheidsovertredingen. Het verkeersrecht kent veel ontwikkelingen in de jurisprudentie en wetgeving, dat maakt het juist afwisselend en aansprekend.
Daarnaast heb je veel verschillende mensen op zitting, met ieder een eigen verhaal en persoonlijke omstandigheid. Ook is de publieke opinie steeds belangrijker, de maatschappij spreekt zich veel meer uit dan voorheen.
Wat geeft jou voldoening in je werk?
Wat ik mooi vind, is als ik echt iets kan bereiken bij een verdachte. En de gevolgen van zijn of haar handelen kan laten inzien. Afhankelijk van de omstandigheden kun je maatwerk leveren in je strafeis, waarbij je de daderwel het gevoel geeft dat hij of zij gehoord is, maar je ook opkomt voor de maatschappij. Die wisselwerking vind ik erg leuk.