"Vooral die verschillen in achtergrond is wat ons als OM sterker maakt"

Coco Brandwijk is op 1 april van dit jaar begonnen met haar opleiding tot officier van justitie. Niet iets wat ze vanaf jongs af aan altijd al had willen worden, maar toch voelt ze zich nu in toga als een vis in het water.

 

Coco: “Tijdens mijn studie zag ik het OM als ‘die grote machtige organisatie’, en wilde ik mij liever inzetten voor de belangen van verdachten. Ik ben daarom na mijn afstuderen bij een advocatenkantoor gaan werken. Toen ik vaker meeging naar zittingen, veranderde dat beeld wel, en besloot ik om toch voor een carrière bij het OM te gaan. In 2014 startte ik als jonge jurist bij Parket CVOM, en ben – na assistent-officier te zijn geweest in Rotterdam – nu begonnen aan mijn opleiding tot officier van justitie, bij het arrondissementsparket Zeeland - West-Brabant.”

En hoe bevalt dat?
“Heel goed. Ik werk in de interventie-omgeving, waar ik vaak zaken doe bij de politierechter, de kinderrechter, of leerplicht-zaken. Dit zijn dus vaak kleinere zaken, maar de zorg die nodig is, is groot. De grote zaken klinken natuurlijk altijd het spannendst, maar zelf vind ik deze werkomgeving heel erg leuk om in te werken. Je overlegt veel met de politie, Reclassering en Raad voor de Kinderbescherming om te kijken welke stappen je zet. Kies je voor een bepaalde straf, kun je iets doen met bijzondere voorwaarden, of besluit zelfs om helemaal niet tot vervolging over te gaan? Je kan heel veel betekenen voor slachtoffer, verdachte en de maatschappij.”

 

En hoe bevalt het werken bij het OM als organisatie?
“Ik voel me hier bij het OM heel erg thuis. Je krijgt hier de ruimte om jezelf te zijn. Als mens kunnen we allemaal van elkaar verschillen, maar de betrokkenheid en passie zie ik bij iedere OM’er terug. In alle lagen van de organisatie: van de administratie tot aan de hoofdofficier. Het is een organisatie waar mensen ontzettend hard werken, maar ook allemaal voor elkaar klaar staan. In de media zijn andere berichten gekomen, maar zelf is mijn ervaring heel anders. Ik vind het OM écht een hele fijne plek om te werken. Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering, maar iedereen hier werkt met dezelfde passie en bevlogenheid. Dat merkte ik in Rotterdam, in Utrecht, en nu ook weer hier in Breda.”

Waarom zijn die verschillen in achtergrond zo belangrijk?
“Wij vertegenwoordigen de maatschappij op zitting, en dat betekent dat we een afspiegeling van de maatschappij moeten zijn. Dat maakt dat we zaken vanuit verschillende invalshoeken kunnen bekijken. Mensen hebben misschien het beeld dat je in een bepaald malletje moet passen om bij het OM te kunnen werken, maar dat is zeker niet zo. Vooral die verschillen in achtergrond is wat ons als OM sterker maakt.”



Even terug naar de OIO-opleiding. Hoe ziet jouw opleiding er uit?
“De opleiding duurt voor mij in totaal 2,5 jaar, maar dat is voor iedereen verschillend. De opleiding duurt – afhankelijk van de werkervaring die je al hebt - minimaal 1,5 jaar en maximaal 4 jaar. Het opleidingsprogramma wordt voor jou op maat gemaakt, waarbij je ook ervaring opdoet buiten het OM. Zo ga ik zelf in november voor 2 weken naar het ressortsparket , waar zaken in hoger beroep worden behandeld. Vervolgens ga ik in december 3 maanden naar de politie, en daarna 6 maanden de advocatuur in, om af te sluiten met 4 maanden bij de rechtbank. Daarna als ik terug kom bij het OM, ga ik aan de slag in de werkomgeving ‘Onderzoeken’. Tijdens de opleiding krijg je dus een enorme kans om overal te gaan kijken en werk te gaan doen wat je nog niet eerder hebt gedaan.

Hoe heb je de selectieprocedure ervaren?
“De selectieprocedure was best pittig, maar rechtvaardig. Ik ben doorgestroomd als interne kandidaat, dat betekent dat je de aanbeveling van de hoofdofficier van jouw parket nodig hebt. Ook wordt je bij een ander parket geplaatst dan het parket waar je al werkt. Je hebt dan een gesprek met de plaatsvervangend hoofdofficier, een kwaliteitsofficier en een HR-adviseur, waarbij je een pitch houdt over jezelf, en je in een aantal casussen het vuur aan de schenen wordt gelegd. Vervolgens heb je een gesprek met het LTP (voor een assessment) en daarna nog een gesprek met de landelijke selectiecommissie van het OM. Pittig dus, maar dat past ook wel bij de functie van officier van justitie. Daar hoort een pittige selectieprocedure bij.”

 

Nog een tip voor mensen die ook officier van justitie willen worden?
“Mijn tip is: blijf vooral jezelf. Om voor deze functie in aanmerking te komen hebben we allemaal dezelfde rechtenstudie gevolgd, maar juist die verschillen in achtergronden maken het OM sterker. Ga dus vooral uit van je eigen kracht!”