Ayse Erdinç begon – na haar master Strafrecht - in 2017 als stagiaire op de afdeling Interventies van het Arrondissementsparket Rotterdam. Vervolgens stroomde ze – via het OM-traineeship en het werken als interventiejurist – door naar de opleiding tot adjunct-officier van justitie. Een stap die ze van harte kan aanbevelen! Inmiddels werkt ze als adjunct-officier bij het Functioneel Parket.
“Ik heb – tijdens het OM-traineeship én mijn werk als interventiejurist - gewerkt op de afdeling ZSM in Rotterdam. Dat werk is hectisch en dynamisch: er is veel te leren. Een stevige juridische basis is belangrijk, maar daarnaast is het ook van belang om je juridische kennis in de praktijk toe te gaan passen. Je beoordeelt strafzaken, schrijft de tenlastelegging en ondersteunt de officier van justitie waar nodig.”
Na ruim een jaar als Interventiejurist te hebben gewerkt, begon Ayse aan de opleiding tot adjunct-officier. “Je start de opleiding met collega’s van verschillende parketten uit het hele land. Vanwege Corona vind het theoretische deel veel online plaats, via een virtual classroom. Dat gaat prima, maar je leert je collega’s daardoor wel minder goed kennen.
De opleiding bestaat uit een theoriedeel (met voornamelijk juridische cursussen) en een praktijkdeel (waarbij je leert op zitting te staan en diensten te draaien op de ZSM). Je wordt tijdens jouw opleiding uiteraard goed begeleid. Je wordt gekoppeld aan een opleider – een ervaren officier van justitie. Samen met jouw opleider maak je een ontwikkelplan. Je staat wel zelf aan het roer: jij gaat zelf aan de slag met jouw leerdoelen en ontwikkelpunten, en de opleider geeft feedback, en stuurt bij waar nodig.
Je wordt zo écht klaargestoomd voor de praktijk, en de verantwoordelijkheden die bij het dragen van de toga horen. Ik kan niet wachten om – na het afronden van mijn opleiding – de toga aan te mogen trekken en op zitting te staan!”
Wat maakt het werken als adjunct-officier zo aantrekkelijk?
"Ik vind het vooral leuk dat ik nu meer contact heb met de verschillende procespartijen. Als interventiejurist vorm je vooral een oordeel op basis van het procesdossier, maar als adjunct-officier zit je als het ware ‘dichter op het vuur’. Je hebt op zitting een werkelijk gesprek met alle partijen, weegt de verschillende belangen af en bepaalt op basis daarvan de strafeis op zitting.
Daarnaast werk ik in een heel fijn team: iedereen is ontzettend behulpzaam en betrokken. Ik heb me nooit bezwaard gevoeld om vragen te stellen. Integendeel, leergierigheid wordt gewaardeerd en het delen van kennis is iets waar de collega’s graag tijd voor vrijmaken. We doen het tenslotte samen!”
Welke tip(s) wil je mensen meegeven die ook graag adjunct-officier willen worden?
“Mijn tips: werk hard om de beste versie van jezelf te worden, en heb vertrouwen in jezelf! Doe bijvoorbeeld mee aan pleitwedstrijden of de Nationale Requireerwedstrijd, ook als je nog een lange weg te gaan hebt. Of kijk eens mee bij zittingen, hoe het er aan toe gaat in de rechtszaal. Elke ervaring, hoe klein dan ook, vult je rugzakje. Met een goed gevuld rugzakje zul je merken dat je jouw carrièrestappen efficiënter en bewuster zult maken. Geloof in jezelf. Jij kan dit!”