Omdat georganiseerde misdaad aangepakt moet worden

Georganiseerde misdaad is schadelijk voor de samenleving, bijvoorbeeld door de productie en smokkel van harddrugs, handel in vuurwapens of afrekeningen in het criminele circuit. Het gaat vaak gepaard met ernstige geweldsdelicten, waaronder ontvoeringen, liquidaties, schietpartijen, bedreiging en intimidatie. Dit leidt tot onveilige situaties en ondermijnt het vertrouwen in de maatschappij.

Het OM onderzoekt en vervolgt strafbare feiten waarbij criminele organisaties actief zijn in onze samenleving. Dit doen we door het onderzoeken en strafrechtelijk vervolgen van daders. We geven leiding aan politieonderzoeken en werken samen met verschillende instanties.

Voorbeelden van ons werk
Zo pakken we opsporing en vervolging van georganiseerde misdaad aan

Handel in cocaïne en vuurwapens

Nadat cryptoberichtenservice Sky-ECC was neergehaald, leidde onderzoek tot de aanhouding van een man uit Nieuw-Vennep. Op het platform voerde hij met grote regelmaat gesprekken over verdovende middelen en bood hij vuurwapens te koop aan. Hiermee verdiende hij veel geld. Drugs- en wapenhandel vormen een meedogenloos circuit, waar geld en macht boven alles gaan. Ook deze verdachte leefde riant en wilde niet vertellen waar het geld voor de dure auto’s, motoren en horloges vandaan was gekomen. 

Drie keer levenslang

De Marengo-zaak geeft zicht op de manier waarop in een criminele organisatie wordt afgerekend met leden die mogelijk informatie verstrekken aan politie of justitie. De organisatie handelde op grote schaal in drugs en werkte zeer professioneel en meedogenloos. De moorden vonden plaats in een samenspel van opdrachtgever, moordmakelaars en uitvoerders. Dit heeft gevoelens van angst en onveiligheid veroorzaakt. De Rechtbank heeft levenslange gevangenisstraffen opgelegd aan de drie hoofdrolspelers en medeverdachten veroordeeld tot lange straffen. 

Criminele motorbendes verboden

Naar de mening van het OM zijn de activiteiten van criminele motorclubs ontwrichtend voor de samenleving en leveren ze een gevaar op voor het maatschappelijk leven. Daarom is in een civiele procedure gevraagd om de motorclub Caloh Wagoh te verbieden. Ook de rechtbank vond dat de club een ernstig gevaar voor de samenleving is en heeft de vereniging ontbonden. De zaak was onderdeel van een landelijk en allesomvattend optreden tegen outlaw motorcycle gangs.

Meer weten over werken bij het OM?

Lees de verhalen van onze collega's

Werk mee aan het bestrijden van georganiseerde misdaad

Wil jij werken aan het aanpakken van georganiseerde misdaad of andere vormen van misdaad? Ben jij gemotiveerd om bij te dragen aan een rechtvaardig en veilig Nederland en wil je samenwerken met minstens zo gemotiveerde collega’s? Bekijk dan onze vacatures.

Bekijk vacatures