Omdat drugscriminaliteit aangepakt moet worden

Drugscriminaliteit gaat om activiteiten als de productie, import en verkoop van harddrugs. Zaken waarbij veel geld wordt verdiend, maar waarbij de samenleving opdraait voor de schade, zowel op persoonlijk, milieu- als economisch gebied. Bovendien leidt deze vorm van criminaliteit tot gevaren voor de volksgezondheid. Aan de opsporing van deze vorm van misdrijven zit vaak een grote internationale component. 

Het OM pakt drugscriminaliteit aan. We werken vaak samen met nationale en internationale partners. We vervolgen personen en criminele organisaties die zich ermee bezighouden. We nemen drugs in beslag en zorgen dat daders de schade herstellen.

Voorbeelden van ons werk
Zo pakken we opsporing en vervolging van drugscriminaliteit aan

Aanpak handel en productie van drugs is topprio voor het OM

Het Hit And Run Cargo Team (HARC) houdt zich bezig met de opsporing en vervolging van grote ondermijningsonderzoeken in en rondom de Rotterdamse haven. Het team werd ruim 25 jaar geleden speciaal opgericht om door middel van het gezamenlijk verzamelen van informatie de drugssmokkel in Rotterdam tegen te gaan.

in 2023 werd in totaal 45.506 kilo cocaïne onderschept in de haven van Rotterdam. In 2022 was dit 46.789 kilo. De straatwaarde van de in beslag genomen cocaïne bedraagt rond de 3,5 miljard euro.

Betalen voor de schoonmaak

Vier mannen hebben bij elkaar 2,6 miljoen euro verdiend met het runnen van een professioneel ingericht drugslab. Tijdens de politie-inval stond er 640 liter aan synthetische drugs te borrelen. Een  levensgevaarlijke situatie, voor de verdachten zelf, maar ook voor anderen in de omgeving. Behalve het terugbetalen van de winst, draaien de verdachten ook op voor de 80.000 euro die het opruimen van de chemicaliën heeft gekost. Dit kan op basis van de Ondermijningswetgeving.

Drugshandel en witwassen

Uit onderzoek van het Wetenschappelijke Onderzoek- en Docu- mentatiecentrum (WODC) blijkt naar schatting dat zo'n 90% van het criminele geld in Nederland afkomstig is van delicten als drugs en fraude.

Om geld ‘goed’ te kunnen gebruiken is het voor criminelen noodzakelijk te investeren in de bovenwereld of wit te wassen. In 2023 waren er 3.905 witwaszaken. Waarbij beslag werd gelegd op zo'n 363 miljoen euro. Dit is het resultaat van de enorme inzet van onze collega's en samenwerking met ketenpartners (politie, de vier bijzondere opsporingsdiensten: Fiscale inlichtingen en opsporingsdienst, (FIOD) Nederlandse Arbeids- inspectie (NLA), Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), Nederlandse voedsel- en wa- renautoriteit (NVWA) en Centraal Justitieel In- cassobureau (CJIB).

Meer weten over werken bij het OM?

Lees de verhalen van onze collega's

Werk mee aan het bestrijden van drugscriminaliteit

Wil jij werken aan het aanpakken van drugscriminaliteit of andere vormen van misdaad? Ben jij gemotiveerd om bij te dragen aan een rechtvaardig en veilig Nederland en wil je samenwerken met minstens zo gemotiveerde collega’s? Bekijk dan onze vacatures.

Bekijk vacatures