Omdat drugscriminaliteit aangepakt moet worden

Drugscriminaliteit gaat om activiteiten als de productie, import en verkoop van harddrugs. Zaken waarbij veel geld wordt verdiend, maar waarbij de samenleving opdraait voor de schade, zowel op persoonlijk, milieu- als economisch gebied. Bovendien leidt deze vorm van criminaliteit tot gevaren voor de volksgezondheid. Aan de opsporing van deze vorm van misdrijven zit vaak een grote internationale component. 

Het OM pakt drugscriminaliteit aan. We werken vaak samen met nationale en internationale partners. We vervolgen personen en criminele organisaties die zich ermee bezighouden. We nemen drugs in beslag en zorgen dat daders de schade herstellen.

Voorbeelden van ons werk
Zo pakken we opsporing en vervolging van drugscriminaliteit aan

Drugsfabriek boven kinderdagverblijf

Tot verbijstering van buurtbewoners en ouders bleek er boven een kinderdagverblijf een cocaïnewasserij te zitten. De locatie werd achterhaald met behulp van ontsleutelde berichten op een cryptoplatform en de politie trof tijdens de inval diverse chemische stoffen aan. Behalve het risico op brand, is er ook gevaar vanwege de betrokkenheid van georganiseerde misdaad. De verdachten hadden alleen oog voor financieel gewin en trokken zich niets aan van de risico’s voor de volksgezondheid of het milieu.

Betalen voor de schoonmaak

Vier mannen hebben bij elkaar 2,6 miljoen euro verdiend met het runnen van een professioneel ingericht drugslab. Tijdens de politie-inval stond er 640 liter aan synthetische drugs te borrelen. Een  levensgevaarlijke situatie, voor de verdachten zelf, maar ook voor anderen in de omgeving. Behalve het terugbetalen van de winst, draaien de verdachten ook op voor de 80.000 euro die het opruimen van de chemicaliën heeft gekost. Dit kan op basis van de Ondermijningswetgeving.

Drugshandel en witwassen

Bijna vier jaar werd er onderzoek gedaan naar een crimineel netwerk dat zich schuldig maakte aan invoer, export en productie van allerlei soorten drugs. Er werden duizenden kilo’s cocaïne ingevoerd ter waarde van tientallen miljoenen euro’s. Met behulp van een ‘witwasser’ zochten de criminelen manieren om de geldstromen te verhullen. Er werd op grote schaal gehandeld en geruild in auto's, horloges en onroerend goed, net zo lang tot niemand meer kon zien waar het geld vandaan kwam.

Meer weten over werken bij het OM?

Lees de verhalen van onze collega's

Werk mee aan het bestrijden van drugscriminaliteit

Wil jij werken aan het aanpakken van drugscriminaliteit of andere vormen van misdaad? Ben jij gemotiveerd om bij te dragen aan een rechtvaardig en veilig Nederland en wil je samenwerken met minstens zo gemotiveerde collega’s? Bekijk dan onze vacatures.

Bekijk vacatures