Werken als officier van justitie

Bekijk hier alle vacatures

Klaar voor de spannendste baan die er is?

Het OM zorgt – samen met de politie en andere ketenpartners – voor opsporing én vervolging van strafbare feiten. Van winkeldiefstal tot moord, en van belastingontduiking tot cybercrime en terrorisme. Het werk van het OM is erop gericht dat verdachten worden opgespoord en straffen worden uitgevoerd, en dat er recht wordt gedaan aan de positie van slachtoffers en nabestaanden. Maak jij je sterk voor een veilige en rechtvaardige samenleving?

Ik heb altijd al een sterk gevoel voor rechtvaardigheid gehad. Ik kan slecht tegen onrecht, en ik vind het mooi om een rol te hebben in het tegengaan van onrecht. Daarmee kan ik een bijdrage leveren aan het veiliger maken van onze maatschappij.
Mark de Graaf
Officier van Justitie
Wat me aanspreekt in dit werk, is het leidinggeven aan strafrechtelijke onderzoeken. Als officier sta jij aan het stuur en bepaal je welke interventies je doet. Zo geef je richting aan het onderzoek. Dat doe je als officier niet alleen. Het is ook een teamprestatie.
Thomas Slieker
Officier van Justitie
“Ik ben blij met mijn overstap vanuit de advocatuur naar het OM. We hebben bij het OM met z’n allen één doel, en werken nauw samen om dat ook te bereiken. Ik ben als buitenstaander met open armen ontvangen, mijn andere kijk op zaken wordt enorm gewaardeerd.”
Fatma Bahadin
Officier van Justitie bij het Functioneel Parket
Je hebt veel vormen van criminaliteit. Niet iedere vorm van criminaliteit is ‘onrecht’ in mijn ogen. Neem bijvoorbeeld drugscriminaliteit. Natuurlijk is dat slecht voor de maatschappij en de volksgezondheid. Maar dat zie ik meer als criminaliteit waar een ‘verdienmodel’ achter zit.
Jorick Schreurs
Officier van Justitie - arrondissementsparket Zeeland – West Brabant
“Bij elke dreiging die binnenkort (in terreurzaken), duiken we er bovenop, om vervolgens door te rennen naar het volgende piekmoment. Wat het werk zo boeiend maakt, is dat je continu de balans moet vinden tussen hard optreden om de maatschappij te beschermen en tegelijkertijd toch het verdraagzame, rechtsstatelijke Nederland te zijn”.
Ferry van Veghel
Van lastige advocaat tot Officier van Justitie
Procureur-generaal Theo Hofstee is zijn carrière bij het OM begonnen als officier van justitie bij het parket in Amsterdam. Hij heeft een schat aan ervaring, zowel in het voor de rechter brengen van strafzaken, als het managen en besturen van het OM. Theo: “Als officier moet je standvastig zijn, en niet wijken voor maatschappelijke druk. Je moet afwegen én motiveren waarom je wel of juist niet overgaat tot vervolging. Tegenwoordig staat een officier in een gevoelige zaak er niet alleen voor. De parket- en teamleiding zijn betrokken, en collega’s denken met je mee. Ook helpt het Wetenschappelijk Bureau OM je met jurisprudentie”.
Theo Hofstee
Procureur-generaal
Lees hier alle verhalen

Hoe word je officier van justitie?

Officier van Justitie in opleiding

Assistent Officier

Werken als assistent-officier van justitie

Als assistent-officier ondersteun je de officier van justitie bij strafzaken. Je beoordeelt dossiers en voert hierover overleg met ketenpartners zoals de politie, de Reclassering, de Raad voor de Kinderbescherming of Slachterofferhulp. Daarnaast sta je zelfstandig op enkelvoudige zittingen.

Lees verder

Traineeship OM

Wil je je inzetten voor een rechtvaardige samenleving? Wil je verder leren maar toch ook gewoon aan het werk?

Voor pas afgestudeerde masterstudenten Nederlands Recht, heeft het Openbaar Ministerie het traineeship ontwikkeld. Het traineeship is een combinatie van opleiding, persoonlijke vaardigheidstrainingen en concrete praktijkervaring zodat je na 12 maanden breed bent opgeleid.

Lees verder

Bekijk hier alle vacatures