Het OM-traineeship: dé start van je juridische loopbaan

Wil jij je inzetten voor een rechtvaardige en veilige samenleving én bouwen aan jouw eigen toekomst? Jouw juridische kennis in de praktijk brengen en ervaring opdoen in het beoordelen en verwerken van strafzaken? Solliciteer dan naar één van de felbegeerde plekken van het OM-traineeship, start maart 2022, en maak in twee jaar tijd kennis met alle facetten van werken bij het OM.
 

Wat ga je doen?
Tijdens het 2-jarige OM-traineeship combineer je een op maat gemaakt opleidingsprogramma met het opdoen van werkervaring in het beoordelen van strafzaken bij verschillende onderdelen van het OM. Deze combinatie van werken en leren, zowel juridisch inhoudelijk als op het gebied van persoonlijke vaardigheden, zorgt voor een verdieping van je kennis en ervaring. Voorts krijg je door het uitgebreide opleidingstraject zicht op jouw capaciteiten, talenten en krachten en kun je binnen de groep trainees veel van elkaar leren en ervaringen delen. Een mooie start van je juridische carrière!

De eerste 7 maanden van het programma word je opgeleid binnen de landelijke opleidingsomgeving van het Parket CVOM in Utrecht. Je start samen met je mede-trainees en maakt in deze periode kennis met elkaar, de organisatie en het werk. Daarna ga je naar een ander OM-onderdeel, maar behoud je het contact met je mede-trainees. Wil je meer weten over de invulling van de opleiding? Bekijk dan hier het programma klik hier

Na 2 jaar en bij een positieve eindbeoordeling ontvang je het parketvaardigheidsbewijs. Vanaf de laatste drie maanden van het programma kun je instromen op een juridische functie bij het OM.
 


Wat vragen wij van jou?
 • Een WO-opleiding Nederlands Recht (uiterste afstudeerdatum 1 maart 2022) met verklaring ‘civiel effect’;
 • Kennis van het straf- en strafprocesrecht is een pré;
 • Maximaal 2 jaar relevante juridische werkervaring na datum afstuderen;
 • Aantoonbare maatschappelijke betrokkenheid.
Wat kunnen we jou bieden?
 • Dienstverband van 2 jaar bij het Openbaar Ministerie;
 • Uitgebreide opleiding;
 • Intensieve begeleiding door ervaren, betrokken en enthousiaste OM-professionals;
 • Goede werksfeer in een hecht team van startende enthousiaste professionals;
 • Startsalaris schaal 8 (€ 2.623 - € 2756- bruto per maand o.b.v. 36 uur per week CAO Rijk); 
 • Inschaling in tweede jaar in schaal 9 (€ 2.824 o.b.v. 36 uur per week CAO Rijk); 
 • Vergoeding woon-werkverkeer;
 • Aantal individuele keuzemogelijkheden in het arbeidsvoorwaardenpakket zoals aanschaf fiets, bedrijfsfitness, etc.
Opbouw selectieprocedure
 • Brievenselectie
 • Digitaal E-assessment (9 t/m 15 november)
 • Digitale selectie-dag (1 of 3 december)
 • Aanvullend LTP-assessment (20 t/m 23 december 2021)
 • Arbeidsvoorwaardengesprek (19 januari 2022)
Houd deze data alvast vrij in je agenda!
 

Bijzonderheden
Via het online sollicitatieformulier kun je je voorkeur aangeven voor de regio’s waar je na de 7 maanden bij Parket CVOM te Utrecht geplaatst wilt worden. Wij doen ons uiterste best, maar kunnen plaatsing in jouw voorkeursregio helaas niet garanderen en vragen op dit punt daarom jouw flexibiliteit.

Voor deze lichting zijn de volgende voorkeuren mogelijk:
Functioneel Parket, Ressortsparket Arnhem, Parket Amsterdam, Parket Limburg, Parket Midden-Nederland, Parket Noord-Holland, Parket Oost-Nederland, Parket Den Haag, Parket Rotterdam en Parket Zeeland-West-Brabant.

Voor wat betreft het werken bij het Functioneel Parket is affiniteit met fraude of milieuzaken een pré en is de exacte locatie (Amsterdam, Den Bosch, Zwolle of Rotterdam) in afstemming met de kandidaat.

De organisatie
Het Openbaar Ministerie (OM) zorgt voor opsporing en vervolging van strafbare feiten. Bij het OM werken ruim vijfduizend medewerkers met diverse (culturele) achtergronden, opleidingen en kwaliteiten. Het is belangrijk dat alle collega’s zich bij het OM thuis voelen en gerespecteerd en gewaardeerd worden. Ook in talent en groei.

Onze medewerkers houden zich dagelijks bezig met (straf)zaken die een grote invloed hebben op het dagelijks leven. Dat maakt werken voor het OM zo bijzonder. Bekijk hier onze corporate film, of lees één van de verhalen van onze medewerkers.

Overige arbeidsvoorwaarden
Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB) van 16,37% van je jaarsalaris en IKB-uren. Met IKB kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Bovendien kun je je arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samenstellen.

Enthousiast geworden?
Reageer dan snel! Upload je sollicitatiebrief en CV o.v.v. vacaturenummer OM4986- vóór 8 november 2021 via de knop “SOLLICITEER” hieronder.

Wil je meer inhoudelijke informatie of heb je nog vragen over de sollicitatieprocedure? Stel je vragen via het mailadres w.s@om.nl

Ervaringen met het OM-traineeship?
Lees hier de verhalen van (oud) trainees
Bekijk de hoogtepunten uit de week van de (oud) trainees Frédérique Malfason, Ayse Erdinc,Vincent van Wonderen, Ceylan Isitman, Sander Kleinhuis, Bo Geurten, Sven Bruls en Niels Hoogeveen op Instagram
Bekijk hier het filmpje over het OM-traineeship

Meer weten over de landelijke onderdelen?
Kijk hier voor het Functioneel Parket
Kijk hier voor het Ressortsparket

Solliciteren kan op dit moment alleen via Chrome. Via internet Explorer wordt de link helaas niet ondersteund.
 


Solliciteer
Deel in jouw netwerk
Afdeling:
Openbaar Ministerie
Uren per week: 36 uur per week
Categorie: Juridisch
Opleidingsniveau: WO / Master
Dienstverband: zie vacaturetekst, Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
Salarisniveau: Schaal 8 (€ 2.623,34 - € 3.546,17)
Standplaats: zie vacaturetekst
Functie: Het OM-traineeship
Powered by Emply