Tom de Munnik

Adjunct-officier van justitie

Als kind heeft hij al een hekel aan onrecht. Zijn keuze voor een studie rechten is snel gemaakt maar het duurt wel even voordat adjunct-officier van justitie Tom de Munnik (35) weet welke kant hij ermee op wil. Via de IND en de rechtbank Gelderland, komt hij terecht bij parket CVOM.

‘Bij de rechtbank zat ik als juridisch medewerker links van de rechter. Al snel kwam ik tot de conclusie dat ik een actievere rol wilde: Zelf beslissingen nemen én zittingservaring opdoen. Via mijn teamleider kwam ik in contact met parket CVOM en kon ik snel aan de slag als zittingsvertegenwoordiger. In januari 2019 ben ik in opleiding gegaan als adjunct-officier.’

Hoe is het om adjunct-officier te zijn?
Ik ben geen planner, maar zoek interessante plekken waar ik kan blijven leren. Bij parket CVOM doen we veel verkeerszaken. Verkeer raakt ons allemaal. Iedereen begeeft zich erin en vindt er wat van. Op zitting komen veel mensen met een blanco strafblad. Zij hebben bijvoorbeeld te hard gereden of hun hond in het bos laten loslopen waar dat niet mocht. Het gaat erom dat zij gehoord worden. Veel mensen komen maar één keer in hun leven in de zittingszaal. Die ervaring is bepalend voor de gesprekken aan de koffietafel. Op zitting moet je recht doen aan de zaak en aan de persoon. We hebben richtlijnen om rechtsongelijkheid tegen te gaan, die zijn ons startpunt. Maar ik zet mijn eis nooit vooraf op papier en wacht altijd eerst de zitting af. Heeft iemand het begrepen? Heeft hij zijn lesje geleerd en doet hij het niet nog een keer? Ik bekijk de hele situatie en formuleer dan mijn eis.

"Ik zet mijn eis nooit vooraf op papier en wacht altijd eerst de zitting af. Heeft iemand het begrepen? Heeft hij zijn lesje geleerd en doet hij het niet nog een keer? Ik bekijk de hele situatie en formuleer dan mijn eis."
Tom de Munnik
Adjunct-officier van justitie

Wat is het perspectief in je functie als adjunct-officier?
Na een jaar is de opleiding tot adjunct-officier afgerond en krijg je een portefeuille. Ik ben nu bijvoorbeeld vraagbaak voor de onderwerpen drugs in het verkeer en economische politierechter zaken. Na het eerste jaar is er ook de mogelijkheid om commune zittingen te doen voor een arrondissementsparket. Je behandelt dan zaken als mishandeling, belediging, vernieling en diefstal. Recent ben ik opleider geworden. Dat betekent dat ik buddy ben voor een aantal beginnende collega’s. Ik help hen met het oefenen voor hun zittingsvaardigheidsbewijs, bij het OM-telehoren en rechtbankzittingen. Daarnaast ben ik af en toe opleider van de dag. Dat betekent dat je als vast aanspreekpunt op kantoor aanwezig bent en klaar staat om spoedvragen te beantwoorden van collega’s die op zitting staan.

Hoe is het team waarin je werkt?
Het is een jonge ambitieuze groep van ongeveer 40 collega’s waarin iedereen onderweg is naar een volgende plek. Er wordt dus hard gewerkt, maar het is ook een open groep met levendige contacten en veel gezelligheid!

Voor mezelf heb ik geen stip op de horizon. Als ik het gevoel krijg dat ik alle trucjes ken, dan ga ik weer verder kijken. Het liefst ga ik hierna naar een arrondissementsparket. Van daaruit wil ik dan kijken of ik blijf staan of wil gaan zitten. Oftewel: of ik de opleiding tot officier van justitie wil ingaan of de opleiding tot rechter.

Nevenfuncties
Tom de Munnik is lid van de bezwaarschriftencommissie van de gemeente Lingewaard. Daarnaast is hij lid van de commissie van beroep van het Nederlands Handbal Verbond.

Bekijk hier de vacatures
Powered by Emply