Sanne Neelis

Adjunct-officier van justitie bij parket CVOM

Je oog laten vallen op die toga? ‘Bereid je goed voor, zoek uit wat je echt leuk vindt én gebruik je studietijd om extra stages te lopen.’ Dat adviseert adjunct-officier van justitie Sanne Neelis (27) aan startende juristen die bij het OM aan de slag willen.

Al snel ontdekt Sanne tijdens haar studie dat ze een voorkeur heeft voor het strafrecht. De rol van officier van justitie trekt haar vanwege de afwisseling en uitdaging in het werk. Een stage bij het OM bevestigt die keuze. ‘Na mijn laatste stage mocht ik blijven bij het ressortsparket Arnhem. Daarna ben ik een periode parketsecretaris geweest bij de appelunit Mulder in Leeuwarden, een afdeling van parket CVOM. Ruim een half jaar geleden ben ik begonnen als assistent-officier van justitie.’

Hoe word je adjunct-officier?
De selectie is streng. Als voorbereiding heb ik zittingen bezocht en veel vragen gesteld aan ervaren adjunct-officieren. De eerste stap in de selectieprocedure is een online assessment. Kom je daar doorheen, dan heb je een selectiegesprek op het parket. Vervolgens komt er een aanvullend assessment, een gesprek met een psycholoog, een rollenspel en nog wat andere testen. Dan ga je op sollicitatiegesprek bij de landelijke selectiecommissie. Daar moet je ook een requisitoir houden. Je wordt vooral doorgezaagd op je motivatie. Je moet laten zien dat je bewust kiest voor deze baan en dat je er goed voorbereid aan begint.

"Veel tijd in je leven besteed je aan werken. Ik wil graag nuttig werk doen en vind het belangrijk dat Nederland veilig is."
Sanne Neelis
Adjunct-officier van justitie

En dan door naar het echte werk..
Ja! Na tien weken fulltime opleiding (mét het nodige huiswerk) ben je klaar voor de proeve van bekwaamheid in de oefenrechtbank. Bij een goede beoordeling krijg je het zittingsvaardigheidsbewijs en mag je echt aan de slag. Ik heb overigens nooit getwijfeld of ik goed heb gekozen. De eerste keer in toga dacht ik: Ja, hier sta je dan eindelijk! Het voelt goed.

Wat is jouw motivatie voor je baan als adjunct-officier?
Veel tijd in je leven besteed je aan werken. Ik wil graag nuttig werk doen en vind het belangrijk dat Nederland veilig is. Soms lijken de zaken die ik doe klein. Maar als iemand te hard rijdt of met teveel alcohol op een ongeval veroorzaakt, kan dat veel impact hebben.  Een ernstig ongeval kan enorme gevolgen hebben voor de rest van iemands leven.  Dus al lijken zaken soms klein, we moeten wel optreden om ongelukken te voorkomen!

Hoe is het team waarin je werkt?
Het is een jong team van ongeveer veertig mensen. Het begin vond ik spannend. Maar ik heb me heel welkom gevoeld. Iedereen heeft als beginner ooit in dezelfde situatie gezeten en is behulpzaam. Op dagen dat ik geen zitting heb ga ik graag naar kantoor. Voor overleg, maar ook voor de gezelligheid.

Je werkt op basis van een zittingsrooster. Hoe is dat?
Het zittingsrooster is strikt en je zit er ver vooruit aan vast. Als je fulltime werkt heb je de ene week twee zittingsdagen, de andere week drie zittingsdagen. Spontaan een paar dagen vrij of op vakantie kan niet. Daar staat tegenover dat je de andere dagen volledig vrij bent om jouw zittingen voor te bereiden wanneer en waar het jou uitkomt. Als er echt iets is, kun je altijd ruilen of neemt een collega jouw zitting over.

Meer informatie over de functie van adjunct-officier
Powered by Emply