Mounaim El Mokhtari

Adjunct-officier van justitie

Doorzetten loont! Adjunct-officier van justitie Mounaim El Mokhtari (34) is daarvan het levende bewijs. Hij begon op de MAVO en kwam uiteindelijk via het MBO en het HBO terecht op de universiteit. Na verschillende banen, onder meer bij de Hoge Raad,  is hij sinds een jaar fulltime adjunct-officier bij parket CVOM. Zo’n drie keer per week is hij op pad om door het land zittingen te doen.

Waarom wilde je adjunct-officier worden?
Ik heb een groot rechtvaardigheidsgevoel. Als officier kijk je – in tegenstelling tot een advocaat - naar het brede perspectief. Iemand wordt verdacht van een strafbaar feit. Op basis van het bewijs bepaal je als adjunct-officier of iemand vervolgd wordt, en eis je een straf die past bij de feiten én omstandigheden. Uiteindelijk is het aan de rechter om de knoop door te hakken.

Wat is er leuk aan werken bij parket CVOM?
De flexibiliteit van de job staat voor mij bovenaan. Het zittingsrooster staat ruim van tevoren vast, maar de rest van het werk plan ik zelf. Ook de dag waarop ik m’n gezicht laat zien op kantoor, dat is minimaal eens per week. Je krijgt heel veel vertrouwen! Alle zaken gaan digitaal, dus als er nog papierwerk is dan heb je dat meestal zelf gemaakt.

"Ik heb een groot rechtvaardigheidsgevoel. Als officier kijk je – in tegenstelling tot een advocaat - naar het brede perspectief."
Mounaim El Mokhtari
Adjunct-officier van justitie

De opleiding en begeleiding is top geregeld bij parket CVOM. In de eerste tien weken word je klaargestoomd voor het halen van je zittingsvaardigheidsbewijs. Vervolgens ga je onder toeziend oog van een opleider aan de slag met een OM-telehoorzitting. Daar ervaar je hoe het is om als adjunct-officier te spreken met een verdachte en advocaten. Als je dat onder de knie hebt, word je op pad gestuurd om zittingen op de rechtbank te doen.

Op zitting staan, daar doe ik het voor! Bij politierechterzittingen zijn het vooral zaken die te maken hebben met rijden onder invloed. Op kantonzittingen komen overtredingen zoals te hard rijden en rijden zonder rijbewijs aan bod. Als adjunct-officier van justitie vind ik het van belang om een balans te vinden tussen de crimefighter en de magistraat. Tijdens de zitting ligt de focus uiteraard op het verleden, maar óók op de toekomst. Het leveren van maatwerk vind ik belangrijk.

Mijn team bestaat uit ongeveer 40 jonge, energieke adjunct-officieren. De onderlinge sfeer is goed. Op kantoor is het altijd een verrassing welke collega’s je die dag treft en met wie je kunt bijpraten tijdens de koffie of de lunch. Je krijgt als adjunct-officier bij parket CVOM veel bagage mee aan opleiding en cursussen. Zo hebben we regelmatig een themamiddag. We worden dan bijgespijkerd door mensen uit het vak over allerlei actuele thema’s en ontwikkelingen. Je blijft jezelf ontwikkelen!

p.s. Mounaim staat ook regelmatig voor de klas op de IMC Weekendschool. Hij gaat dan in gesprek met leerlingen uit groep 8 en leert hen hoe het recht in elkaar zit. Van de grondwet tot het strafrecht en ook een inkijkje in het werk van de officier van justitie!

Bekijk hier de vacatures