“Tot september 2016 was ik advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek, waar ik bijna tien jaar heb gewerkt. Ik begon op de sectie mededingingsrecht met een kartelonderzoek en rolde, via de sectie kapitaalmarkten en een periode in Londen, in de onderzoekspraktijk.

Het belangrijkste deel van mijn werkzaamheden was onderzoek doen naar mogelijke onregelmatigheden binnen ondernemingen.  Vanaf september 2016 ben ik officier in opleiding bij het FP. De komende tijd ben ik in het kader van mijn opleiding geplaatst bij AP Den Haag.

Over mijn overstap heb ik goed nagedacht. Mijn rol is veranderd. Als advocaat behartig je de belangen van je cliënt. In een onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden weeg je af wat de gevolgen kunnen zijn van een dergelijk onderzoek voor de onderneming: voor de beurskoers bijvoorbeeld, of voor werknemers. Je adviseert de onderneming welke stappen kunnen worden genomen, bijvoorbeeld zelf een melding doen bij de autoriteiten. Het is uiteindelijk de onderneming die de beslissing neemt. Als officier van justitie beslis je in principe zelf of een onderneming wordt vervolgd, daarbij kijk je ook naar het effect op de maatschappij. Uiteraard zal ik bij het FP niet dezelfde zaken kunnen behandelen waaraan ik als advocaat heb gewerkt.

Ik kan mijzelf voorstellen dat het voor het FP nuttig is dat er ook officieren van justitie werken die uit ervaring als advocaat weten hoe ondernemingen tegen bepaalde zaken aankijken. Zo weet je welke verweren kunnen worden verwacht en hoe deze vermoedelijk zullen worden opgebouwd.
Sommige mensen denken soms te simpel over hoe het binnen een onderneming werkt: ‘Die informatie zou de onderneming toch zelf snel moeten kunnen aanleveren?’ Maar binnen een onderneming moet rekening worden gehouden met verschillende stakeholders. Beslissingen moeten langs de raad van bestuur en vaak ook langs de raad van commissarissen. Daarnaast moeten de belangen van de aandeelhouders worden gediend. In sommige gevallen heb je te maken met dochterondernemingen in het buitenland, waardoor je bijvoorbeeld als Nederlandse onderneming niet zomaar bij alle informatie kunt.

Ik ben blij met mijn overstap: bij het OM hebben wij met zijn allen één doel en werken wij nauw samen om dat doel te bereiken. Je hebt meer sparmomenten en iedereen is behulpzaam. Ik ben als buitenstaander met relevante werkervaring met open armen ontvangen. Mijn andere kijk op een zaak wordt gewaardeerd en gezien als een frisse blik.”

Officier van justitie worden?
Ben jij een ervaren strafrechtjurist en wil jij ook officier van justitie worden? De opleiding tot officier van justitie start op een aantal vaste momenten in het jaar.

Bekijk hier de vacatures
Powered by Emply