Diana de Gooijer werkt al bijna 3 jaar als assistent-officier binnen Parket CVOM. Binnen Parket CVOM worden verkeerszaken en andere lichte zaken (Mulder- en strafzaken, artikel 8 en 9 zaken) behandeld. Naast assistent-officier is Diana ook opleider. Zij kan dus veel vertellen over hoe de opleiding tot assistent-officier er uit ziet.

Diana: “Als eerste start je met een intensieve opleiding van 10 weken bij de SSR. Je wordt daar echt voor vrijgespeeld, je verricht daarnaast verder nog geen werkzaamheden. Je krijgt dus veel tijd en ruimte om echt goed opgeleid (en begeleid) te worden. In totaal hebben we 7 opleiders die je tijdens je opleidingstraject bij de SSR (en de interne opleiding daarna) begeleiden.

De SSR-opleiding rond je af met een proeve van bekwaamheid. Als dit als voldoende wordt beoordeeld, ontvang je je zittingsvaardigheidsbewijs (ZVB) en word je – na beëdiging – benoemd tot plaatsvervangend officier van justitie voor enkelvoudige zittingen. Je mag dan zelf zittingen gaan doen, maar wordt daarvoor eerst verder intern opgeleid. Dat begint als eerste met telehoorzittingen, en vervolgens de zittingen voor de politie- en kantonrechter. Als je wat meer ervaren bent, mag je ook commune zaken voor een ander parket gaan doen.”

Zo’n proeve van bekwaamheid, hoe werkt dat nu precies?
“Er wordt een zitting nagebootst, met alle betrokken partijen zoals slachtoffer, rechter en advocaat. Je krijgt de casus een dag van tevoren, zodat je je goed kan voorbereiden. Tijdens de dag mag jij als officier van justitie optreden en word jouw optreden door 2 officieren van justitie beoordeeld. Spannend, maar vooral ook heel erg leuk!”

Wat doe je precies bij een telehoorzitting?
“Bij een telehoorzitting mogen wij – na het horen van de verdachte - zelf een afdoening opleggen (een geldboete of een werkstraf en een rijontzegging van maximaal 6 maanden). Als de verdachte het niet eens is met de afdoening, dan komt de zaak alsnog voor de rechter. Je hebt als assistent-officier dan een hele andere rol dan wanneer je een zaak voor de politie- of kantonrechter bespreekt. Het toepassen van die verschillende rollen maakt het werk heel erg leuk en afwisselend.”

Spreekt dat je zo aan in het werken voor Parket CVOM?
“Ja, maar er zijn meer mooie aspecten. Met de relatief kleine zaken die Parket CVOM behandelt, kun je vaak ook écht iets betekenen voor de maatschappij. Neem bijvoorbeeld iemand die met te veel alcohol op heeft gereden. We kijken dan ook verder, naar waarom iemand zo veel gedronken heeft en tóch achter het stuur is gekropen. We werken dan bijvoorbeeld samen met de Reclassering om iemand dan toch hulp te bieden. Hierdoor leg je niet alleen maar een straf op, maar probeer je iemand echt verder te helpen en vooral ook herhaling in de toekomst te voorkomen. Die toegevoegde waarde voel ik sterk in mijn werk bij Parket CVOM.”

Er word vaak ten onterechte  gedacht dat het werk voor parket CVOM weinig afwisselend is. Maar integendeel! De verschillende persoonlijke omstandigheden maken iedere zaak uniek. De materie is hetzelfde, maar het verhaal áchter de zaak is anders. Ik weet van tevoren dan ook nog niet welke afdoening ik opleg of ga eisen.

Bekijk alle vacatures bij het OM
Powered by Emply