Na haar master strafrecht – en een aantal stages in de advocatuur – is Annelien Vink bij het OM gestart via het OM-traineeship. En dat is haar goed bevallen.

"Ik vind het bijzonder dat je als startend jurist - na je master - nog zó de kans krijgt om jezelf in relatief korte tijd actief te ontwikkelen en je kennis verder te vergroten. Er zijn maar weinig andere mogelijkheden voor starters waarbij er zo wordt geïnvesteerd in het opleiden van beginnende juristen. Dat was voor mij een grote motivatie om te solliciteren naar een traineeplek bij het OM. 
Ik vond het daarnaast ook geweldig om samen te werken met een groep jonge juristen met wie ik mijn passie voor het strafrecht deel."

Tijdens het traineeship ga je in gesprek met veel interessante sprekers, die allemaal mooie ervaringen delen over hun werk en carrière binnen het OM. We zijn begonnen met het beoordelen van verkeersovertredingen en dat wordt langzaam steeds verder opgebouwd naar meer complexe strafzaken. Ook al heb je geen ervaring, je krijgt goed de kans om je draai te vinden, de organisatie te leren kennen en jezelf zo verder te ontwikkelen."

Hoe heb je de opleiding en begeleiding ervaren?
"Elke nieuwe periode zijn we gestart met juridisch inhoudelijke cursussen. Deze theorie heb je nodig om vervolgens in de praktijk toe te kunnen passen en alle strafzaken goed te kunnen beoordelen.

Tussendoor zijn er ook jurisprudentiebijeenkomsten. Dit heeft onze hele groep als heel prettig en leerzaam ervaren. Zo prettig zelfs, dat we het initiatief hebben genomen om deze bijeenkomsten zelf wat vaker te organiseren. Het is bijzonder om te merken dat die mogelijkheden er zijn binnen het traineeship. 
Ook is er aandacht voor persoonlijk leiderschap. Dat vind ik mede zo leuk aan het traineeship: er is veel ruimte voor individuele ontwikkeling."

En samenwerking binnen de groep?
"De samenwerking verliep erg goed. Alle trainees komen vanuit het hele land samen in Utrecht. Mijn lichting was een hele diverse groep, wat het ontzettend leuk maakte. Door het flexwerken hebben we elkaar goed leren kennen. Ik ervaar het als een groot pluspunt om met gelijkgezinden samen te werken, die allemaal heel gemotiveerd zijn om het beste uit zichzelf en elkaar te halen."

Hoe kijk jij naar de toekomst?
"De rechtszaal trekt mij ontzettend. Uiteindelijk hoop ik dan ook zeker als officier van justitie aan de slag te kunnen gaan, maar ik probeer me daar nu niet te veel door te laten leiden. Voor nu ga ik overal met open vizier in en geniet ik van alle kennis en ervaringen die ik opdoe."

Bekijk hier de vacatures