10 dingen die je waarschijnlijk niet wist over een officier van justitie

Overweeg jij de overstap naar een baan als officier van justitie? Dan wil je vast meer weten over de minder bekende kanten van het vak, zoals werkzaamheden achter de schermen, de opleiding en werkomgeving waarin je terechtkomt. 

 

Wat je nog niet wist over…

… het werk en verantwoordelijkheden van de officier van justitie

  1. De officier van justitie is de enige die beslist over aanhouding buiten heterdaad
  2. De officier van justitie bezoekt soms zelf de plaats delict
  3. De officier van justitie kan bij lichte vergrijpen zelf straf opleggen, maar geen gevangenisstraf
  4. De officier van justitie beoordeelt of beelden in opsporingsprogramma’s getoond mogen worden
  5. De officier van justitie beslist over het vrijgeven van een lichaam bij vermoeden van een misdrijf

… de opleiding, mogelijkheden en werkomgeving van de officier van justitie

  1. Je opleiding bestaat voor 80 procent uit werken in de praktijk
  2. Je krijgt al tijdens je opleiding verantwoordelijkheden over zaken
  3. Je kunt je specialiseren in een onderwerp
  4. Je hebt veel vrijheid en flexibiliteit in je werk
  5. Je werkt in een ambitieuze, maar informele werkomgeving
Lees over het werk en de opleiding

5 dingen die je niet wist over het werk en verantwoordelijkheden van de officier van justitie

1. De officier van justitie is de enige die beslist over aanhouding buiten heterdaad

Zowel de politie als een burger mag iemand die een misdrijf begaat op heterdaad aanhouden. Is er geen aanhouding verricht op heterdaad? Dan is de officier van justitie de enige die beslist over een arrestatie. Hiervoor geeft de officier bevel aan de politie of andere opsporingsdienst. Indien de verdachte al is aangehouden, vordert een officier eventueel een verzoek tot langere hechtenis bij de rechter-commissaris.

2. De officier van justitie bezoekt soms zelf de plaats delict

Bij een misdrijf wordt – meestal – als eerste de politie ingeschakeld. Die gaat vervolgens naar de plaats delict om de plek af te zetten en sporen veilig te stellen. Als leider van het opsporingsonderzoek bezoekt een officier van justitie de plaats delict soms ook zelf. Hierdoor krijgt hij of zij een goed beeld van de plek van het misdrijf en het eventuele slachtoffer.

‘Als officier zit je niet alleen met je neus in de wetboeken. Het is ook écht actie. Bij een groot onderzoek of een inval spring ik zelf ook meteen in de auto om naar die locatie te gaan'

3. De officier van justitie kan bij lichte vergrijpen zelf straf opleggen

De officier van justitie eist, de rechter bepaalt de straf. Dat is meestal het geval, maar niet altijd. De officier van justitie legt namelijk in sommige gevallen zelf straf op. Zo kan hij een strafbeschikking opleggen voor overtredingen en misdrijven waarvoor maximaal 6 jaar gevangenistraf kan worden opgelegd. Hierbij gaat het om minder zware vergrijpen, zoals een verkeersovertreding of diefstal, en dus ook lichte straffen.

4. De officier van justitie beoordeelt of beelden in opsporingsprogramma’s getoond mogen worden

In tv-programma’s zoals Opsporing Verzocht worden regelmatig beelden vertoond van bewakingscamera’s of telefoonopnames. Om deze te mogen uitzenden, is toestemming van het Openbaar Ministerie nodig.

Voor de uitzending bekijken een of meerdere officieren van justitie alle beelden. Hierbij beoordelen ze of het tonen ervan bijdraagt aan het oplossen van een zaak en of verdachten zichtbaar in beeld mogen komen.

5. De officier van justitie beslist over het vrijgeven van een lichaam bij vermoeden van een misdrijf

Wanneer iemand onder verdachte omstandigheden is overleden, wordt het lichaam niet direct overgedragen aan de nabestaanden. Pas na sectie door een patholoog bepaalt de officier van justitie of het lichaam kan worden vrijgegeven.

Ook daarna heeft de officier van justitie nog zeggenschap. Zo kan de officier verplichten een lichaam te begraven in plaats van cremeren. Bij een begrafenis is het namelijk nog mogelijk in de toekomst aanvullend onderzoek te doen.

5 dingen die je niet wist over de opleiding, mogelijkheden en de werkomgeving

1. Je opleiding bestaat voor 80 procent uit werken in de praktijk

De opleiding tot officier van justitie bestaat naast cursussen voor een belangrijk deel uit praktijk. Na een paar maanden kun je bijvoorbeeld al op zitting staan. Ook leid je kleine onderzoeken. Zo lever je al lerend een bijdrage aan een veiligere maatschappij. Hierbij word je uiteraard ondersteund en begeleid door professionals uit het vak.

‘Als ik in het diepe werd gegooid of ergens niet uitkwam, kon ik altijd terecht bij m’n begeleider’

2. Je krijgt al tijdens je opleiding verantwoordelijkheden over zaken

Officier van justitie is een baan met veel verantwoordelijkheden. Hiermee maak je dan ook al tijdens je opleiding kennis. Zo kan het zijn dat je een eigen portefeuille krijgt toebedeeld. Daarmee ben je voor een specifiek onderwerp eerste aanspreekpunt voor ketenpartners, houd je ontwikkelingen in het vakgebied bij en neem je beslissingen in (complexere) zaken rond het onderwerp.

‘Als ik dacht dat ik ergens nog niet klaar voor was, was dat gewoon bespreekbaar’

3. Je kunt je specialiseren in een onderwerp

Hoewel je als officier van justitie te maken krijgt met een grote diversiteit aan misdrijven kun je je ook specialiseren in een onderwerp. Zo gaat een cyberofficier de strijd aan met cybercriminelen, houdt een milieuofficier zich bezig met milieudelicten en geeft de Noordzeeofficier leiding over strafonderzoek op de Noordzee.

‘Binnen het OM kun je letterlijk alle kanten op. Je kunt je specialiseren bij de parketten in de regio’s, maar ook landelijk of internationaal’​​​​​​​​​​​​​​

4. Je hebt veel vrijheid en flexibiliteit in je werk

Als officier van justitie beschik je in je werk over veel vrijheid en flexibiliteit. Je besluit in overleg welke zaken je oppakt en bent baas over je eigen agenda. In de aanloop naar een zitting deel je zelf je werkzaamheden in. Je plant overleg met collega’s en opsporingspartners, kijkt of je thuis of op kantoor werkt en maakt tijd vrij voor het schrijven van je requisitoir.

‘Dat je grotendeels baas bent over je eigen agenda geeft mij rust’

5. Je werkt in een ambitieuze, maar informele werkomgeving

Bij het OM werk je nauw samen met ambitieuze collega's - van administratie tot hoofdofficier - in een informele werkomgeving. Er is veel ruimte om je te ontwikkelen op persoonlijk en juridisch vlak en je leert vanuit verschillende invalshoeken naar een zaak te kijken. Soms ligt de nadruk op snel handelen, complexere zaken vergen juist veel uitzoekwerk.

‘Het OM is een diverse organisatie waar collega’s met verschillende achtergronden met enorme inzet en enthousiasme samen werken aan zaken’

Wat je misschien ook interessant vindt:

Powered by Emply