"Dynamisch, afwisselend en onvoorspelbaar"

Naim Menouar is officier van justitie in opleiding. Hij was eerder lange tijd werkzaam als advocaat en leraar van een HBO-Rechten opleiding. Toch maakte hij de overstap naar het OM, om aan zijn opleiding als officier van justitie te beginnen.

Naim: “De functie van officier van justitie is voor mij een dynamische, afwisselende en onvoorspelbare functie waarbij je zowel inhoudelijk als maatschappelijk relevant bezig bent. Als officier ben je vanaf  het begin betrokken en vormt de zitting in feite het sluitstuk van het werk dat in samenwerking met politie is verricht.

Ik ben nu sinds oktober 2018 in opleiding. Ik volg een op maat gemaakt programma waarbij je – al werkende – volop gelegenheid hebt om jezelf te ontwikkelen en kennis kan maken met alle facetten van het vak. Zo ben ik nu actief in de werkomgeving Interventies (ZSM/Politierechter), maar aan het eind van dit jaar loop ik twee maanden mee bij de recherche om vanaf volgend jaar voor de werkomgeving Onderzoeken aan de slag te gaan. In het najaar van 2020 is mijn opleiding afgerond”.

Toch zijn er ook minder mooie kanten aan het vak. Naim: “Als officier kom je natuurlijk ook in aanraking met trieste situaties. Daar moet je tegen kunnen. Ook moet je helaas kunnen accepteren dat sommige verdachten - ondanks alle inspanningen van personen en instanties - toch blijven recidiveren”.

Officier van justitie worden?