Trainee Bregje Tingen heeft in 2018 deelgenomen aan de Nationale Requireerwedstrijd voor Studenten. Een ervaring die ze niet had willen missen. “Het is een perfecte manier om kennis te maken met het werk van een officier van justitie”.

“Ik wilde tijdens mijn master Strafrecht altijd al eens een kijkje in de keuken krijgen van het OM. Ik heb dan ook geen moment getwijfeld en me ingeschreven om mee te doen. Het was een super leuke en leerzame ervaring! Ik heb eerst meegedaan aan de voorronde in Groningen en mocht daarna deelnemen aan de finale in Amsterdam.

Een dag vóór de finale werden we al verwacht. We hebben een workshop debattechniek gevolgd (van het Nederlands Debat Instituut), en in de middag kregen een masterclass van twee officieren van justitie. En na afloop een heerlijk diner, en een boottocht door de Amsterdamse grachten .

De volgende dag was het aan ons als finalisten om te laten zien wat we in huis hebben. Gelukkig kun je je wel goed voorbereiden, want vóór deze tweedaagse krijg je als finalist de casus al thuis gestuurd. Tijdens de finale zelf moesten we eerst requireren, en vervolgens reageren op het pleidooi van de advocaten.  Mega spannend natuurlijk, maar vooral erg leuk!”

Door de NRWS weet Bregje dat het werk van het OM haar erg aanspreekt. “Het werk is maatschappelijk relevant en je draagt een steentje bij aan een rechtvaardige samenleving. Bovendien is het nooit saai.” Na de NRWS heeft Bregje stagelopen bij het OM, en inmiddels werkt ze als trainee bij het OM. Dus mijn tip aan studenten: geef je vooral op! Je doet – tijdens de voorronde én de finale - skills op zoals spreken voor een groep, en leer je ad rem te reageren op een verweer van een advocaat. Dus: wil jij je studie in praktijk brengen en kennis maken met het OM? Meld je dan aan voor de NRWS 2020!