Ayse Erdinç – adjunct-officier van justitie bij het Functioneel Parket – is haar carrière  bij het OM gestart met haar deelname aan het OM-traineeship. Toch was dat niet haar eerste kennismaking met het OM. In 2016 en 2018 heeft zij namelijk meegedaan aan de Nationale Requireerwedstrijd voor studenten, de NRWS. Een deelname die haar nog lang is bijgebleven, en ze iedereen wil aanraden.

Ayse: “Tijdens je studie is het belangrijk om – naast de theorie – óók je spreekvaardigheden goed te ontwikkelen. Ik gaf me op om mee doen aan de Nationale Requireerwedstrijd, omdat ik wilde voelen hoe het is om officier van justitie te zijn. Ik wilde ervaren hoe het is om een dossier te beoordelen, en hiermee op zitting te staan. Kortom: ik wilde graag eens een keer écht die toga aan!

Je wordt goed voorbereid. Een aantal weken voor de wedstrijd heb ik een workshop ‘requireren’ mogen volgen op het parket. Vervolgens heb ik het ‘dossier’ ontvangen en aan de slag gegaan met de voorbereiding. Het dossier lijkt écht op een dossier zoals je die kunt tegenkomen op de afdeling Interventies, waar zaken op het gebied van veel voorkomende criminaliteit worden behandeld. Je zorgt ervoor dat je een requisitoir op papier hebt en gaat hiermee de rechtszaal in. Tijdens de wedstrijd kom je ook echt met je toga aan de zaal binnen en zijn de ogen op jou gericht. Het moment om je te laten zien!

De jury bestaat uit zeer ervaren rechters, officieren van justitie en advocaten. Zij geven je na afloop van de wedstrijd leerzame feedback. Deze feedback heb ik echt meegenomen in het vervolg van mijn carrière. Die – na de NRWS – een mooi vervolg heeft gekregen bij het OM. Na een stage en het OM-traineeship, werk ik nu als parketsecretaris bij het parket in Rotterdam.

Deelnemen aan de NRWS is dus – wat mij betreft – een must voor elke rechtenstudent. Je studententijd is een tijd om niet alleen veel te leren, maar ook veel te ontdekken. Het werk van de officier van justitie is uiteraard breder dan alléén in de rechtszaal staan. Maar toch geeft de wedstrijd wel een goed beeld van dat deel van het werk. Je kruipt werkelijk in de huid van de officier van justitie. Tja.. welke rechtenstudent zou dat nou niét willen?