Pak de regie…. Word Officier van Justitie
Wil jij dat daders een passende straf krijgen, dat slachtoffers, nabestaanden en verdachten het gevoel hebben dat er oog is voor hun positie en belangen, en dat de samenleving ervaart dat het OM staat voor een rechtvaardige samenleving? Ga dan nu staan voor een veilige en rechtvaardige samenleving en solliciteer als officier van justitie bij het Openbaar Ministerie (OM).

Bij het OM werken ruim vijfduizend medewerkers met diverse (culturele) achtergronden, opleidingen en kwaliteiten. Onze medewerkers houden zich bezig met (straf)zaken die een grote invloed hebben op het dagelijks leven. Dat maakt werken voor het OM zo bijzonder.


Waar bestaat je werk uit en wat ga je bereiken?
Als officier van justitie ben je verantwoordelijk voor het strafrechtelijk handhaven van de rechtsorde, door te zorgen voor een adequate en tijdige behandeling en afdoening van strafzaken. Jij hebt de regie in handen: je geeft leiding aan het opsporingsonderzoek van de politie, vertegenwoordigt het OM in overleggen met ketenpartners en bekijkt zorgvuldig wat de meest passende interventie is. Uiteindelijk presenteer je de bevindingen van het strafrechtelijk onderzoek ‘op zitting’ en leg je een strafeis voor aan de rechtbank. Intern begeleid je collega’s bij de uitvoering van hun functie.

Werken als officier van justitie is dynamisch en onvoorspelbaar. Strafbare feiten worden op alle denkbare plaatsen en tijdstippen gepleegd.
Pak jij de regie? https://werkenbijhetom.nl/pakderegieOpleidingsprogramma
Je volgt een opleiding tot officier van justitie (OIO-opleiding). De startdatum van de OIO-opleiding is 1 oktober 2021 of 1 november 2021 en duurt – afhankelijk van jouw opleiding en werkervaring- tussen de 1,5 en 4 jaar.
De opleiding is modulair samengesteld. Dit houdt in dat nauw wordt aangesloten bij jouw kennis en ervaring, maar ook bij de werkzaamheden die je als officier gaat uitvoeren.

De opleiding start met een intensieve introductieperiode die wordt afgerond met een proeve van bekwaamheid. Gedurende de hele opleiding volg je diverse leeractiviteiten bij SSR. Het zwaartepunt van de opleiding ligt in de praktijk: learning on the job. Bij een succesvolle afronding van de OIO-opleiding stroom je in als officier van justitie. Meer informatie over de OIO-opleiding vind je op OM.nl en SSR.nl.

De functie-eisen zijn:
 • de Nederlandse nationaliteit;
 • afgestudeerd in het (Nederlands) recht met civiel effect;
 • ruime en aantoonbare kennis van het straf(proces)recht;
 • minimaal 6 jaar relevante juridische werkervaring, waarvan twee jaar buiten de rechterlijke organisatie;
 • aantoonbaar academisch werk- en denkniveau;
 • van onbesproken gedrag zijn.
Daarnaast is van belang dat je (aantoonbaar) beschikt over de volgende competenties:
 • organisatiesensitiviteit en omgevingsgerichtheid;
 • integriteit;
 • improvisatievermogen;
 • flexibiliteit;
 • oordeelsvorming/probleem analyserend vermogen;
 • besluitvaardigheid;
 • overtuigingskracht en durf;
 • stressbestendigheid;
 • leiderschap.
Arbeidsvoorwaarden
Je komt in dienst als officier in opleiding, met een tijdelijk dienstverband voor de duur van de OIO-opleiding. De arbeidsduur is in principe fulltime (36 uur per week), maar in elk geval minimaal 32 uur per week. Na afloop van de opleiding ben je in beginsel minimaal drie jaar aan het parket van plaatsing verbonden.

Inschaling vindt - tijdens de opleiding - in beginsel plaats in RM-salariscategorie 9A. Voor overstappers vanuit de rechtspraak en specialisten met een verkorte opleiding kunnen tijdens de opleiding andere aanstellingsvoorwaarden gelden.
Nadat je de opleiding positief hebt afgerond word je benoemd tot officier van justitie, en vindt inschaling plaats in RM-salariscategorie 9. Je hebt zowel tijdens als na de opleiding ook recht op 8 procent vakantiegeld, een eindejaarsuitkering van 8,3 procent en een vaste onkostenvergoeding.

Selectieprocedure
Pak jij de regie? Dan ontvangen wij graag jouw sollicitatie vóór 12 april 2021. 

In oktober en november 2021 starten er in totaal 3 leergangen van elk maximaal 12 officieren in opleiding. Wij zijn voor alle arrondissementsparketten, het Functioneel Parket en het Ressortsparket op zoek naar kandidaten. In het sollicitatieformat geef jij je (regio)voorkeur (en) aan. Als gevolg van Covid-19 is de werving & selectieprocedure grotendeels digitaal. De procedure bestaat o.a. uit een online screening, een brievenselectie, een lokaal selectiegesprek (online), een assessment en een gesprek met de Landelijke Selectiecommissie OM (LSOM). Voor interne sollicitanten gelden daarnaast aanvullende eisen.

Meer informatie
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Milou van Leest via mailadres: w.s@om.nl 
 

Solliciteer
Deel in jouw netwerk
Afdeling:
Openbaar Ministerie
Uren per week:zie vacaturetekst
Categorie:Juridisch
Opleidingsniveau:WO / Master
Dienstverband:zie vacaturetekst
Salarisniveau:zie vacaturetekst
Standplaats:Landelijk
Functie:Pak de regie…. Word Officier van Justitie
Powered by Emply