Officier van justitie (zeer ervaren juristen en specialisten)

Officier van justitie
(zeer ervaren juristen en specialisten)


Wil jij jouw jarenlange kennis en ervaring inzetten voor een rechtvaardige samenleving door leiding te geven aan de opsporing en te zorgen voor een adequate afdoening op zitting? Wil jij dat daders een passende straf krijgen, dat slachtoffers, nabestaanden en verdachten het gevoel hebben dat er oog is voor hun positie en belangen, en dat de samenleving ervaart dat het OM staat voor een rechtvaardige samenleving? Ga dan nu staan voor een veilige en rechtvaardige samenleving en solliciteer als officier van justitie bij het Openbaar Ministerie (OM).


Bij het OM werken ruim vijfduizend medewerkers met diverse (culturele) achtergronden, opleidingen en kwaliteiten. Onze medewerkers houden zich bezig met (straf)zaken die een grote invloed hebben op het dagelijks leven. Dat maakt werken voor het OM zo bijzonder.
Waar bestaat je werk uit en wat ga je bereiken?
Als officier van justitie ben je verantwoordelijk voor het strafrechtelijk handhaven van de rechtsorde, door te zorgen voor een adequate en tijdige behandeling en afdoening van strafzaken. Jij hebt de regie in handen: je geeft leiding aan het opsporingsonderzoek van de politie, vertegenwoordigt het OM in overleggen met ketenpartners en bekijkt zorgvuldig wat de meest passende interventie is. Uiteindelijk presenteer je de bevindingen van het strafrechtelijk onderzoek ‘op zitting’ en leg je een strafeis voor aan de rechtbank. Intern begeleid je collega’s bij de uitvoering van hun functie.

Werken als officier van justitie is dynamisch en onvoorspelbaar. Strafbare feiten worden op alle denkbare plaatsen en tijdstippen gepleegd.
Pak jij de regie? https://werkenbijhetom.nl/pakderegie
Niet afstraffen, maar afwegen


Opleidingsprogramma
Als zeer ervaren jurist volg je een verkorte opleiding tot officier van justitie (OIO-opleiding). De startdatum van de OIO-opleiding is 1 april 2022 en duurt – afhankelijk van jouw opleiding en werkervaring – maximaal 2 jaar. De opleiding is modulair samengesteld. Dit houdt in dat nauw wordt aangesloten bij jouw kennis en ervaring, maar ook bij de werkzaamheden die je als officier gaat uitvoeren.

De opleiding start met een intensieve introductieperiode die wordt afgerond met een proeve van bekwaamheid. Gedurende de hele opleiding volg je diverse leeractiviteiten bij SSR. Het zwaartepunt van de opleiding ligt in de praktijk: learning on the job. Bij een succesvolle afronding van de OIO-opleiding stroom je in als officier van justitie. Meer informatie over de OIO-opleiding vind je op OM.nl en SSR.nl.

De functie-eisen zijn:
 • afgestudeerd in het (Nederlands) recht met civiel effect;
 • bij voorkeur zeer ervaren in het straf- en strafprocesrecht of specialist op een relevant juridisch gebied (te denken valt aan: fraude, milieu, cybercrime en ondermijning);
 • ruime relevante proceservaring en in beginsel minimaal 12 jaar relevante juridische werkervaring na afstuderen waarvan twee jaar buiten de rechterlijke organisatie;
 • de Nederlandse nationaliteit;
 • van onbesproken gedrag zijn.

Daarnaast is van belang dat je (aantoonbaar) beschikt over de volgende competenties:
 • organisatiesensitiviteit en omgevingsgerichtheid;
 • integriteit;
 • improvisatievermogen;
 • flexibiliteit;
 • oordeelsvorming/probleem analyserend vermogen;
 • besluitvaardigheid;
 • overtuigingskracht en durf;
 • stressbestendigheid;
 • leiderschap.
Voldoe je (nog) niet aan opgemelde functie-eisen, maar is je interesse wel gewekt? Dan is wellicht de vacature voor officier van justitie in opleiding interessant voor jou.

Arbeidsvoorwaarden
Je komt in dienst als plaatsvervangend officier van justitie, met een dienstverband voor de duur van de OIO-opleiding. De arbeidsduur is in principe fulltime (36 uur per week), maar in elk geval minimaal 32 uur per week. Na afloop van de opleiding ben je in beginsel minimaal drie jaar aan het parket van plaatsing verbonden.

Inschaling vindt plaats in RM-salariscategorie 9 (afhankelijk van je laatstverdiende inkomen, verwachte opleidingsduur en werkervaring minimaal € 6044,10 en maximaal  € 7795,80 per maand op basis van een 36-urige werkweek). Nadat je de opleiding positief hebt afgerond word je benoemd tot officier van justitie. Je hebt zowel tijdens als na de opleiding ook recht op 8 procent vakantiegeld, een eindejaarsuitkering van 8,3 procent en een vaste onkostenvergoeding.

Selectieprocedure
Pak jij de regie? Dan ontvangen wij graag jouw sollicitatie vóór 11 oktober 2021. 

In april 2022 starten er 24 officieren van justitie in opleiding. Wij zijn voor de arrondissementsparketten Amsterdam, Den Haag, Limburg, Midden-Nederland, Noord-Holland, Noord-Nederland, Oost-Nederland, Rotterdam, Zeeland West-Brabant,  het Functioneel Parket, het Landelijk Parket en het Ressortsparket op zoek naar kandidaten.
Voor het Landelijk Parket zijn wij op zoek naar kandidaten die zeer ruime ervaring hebben met de aanpak van georganiseerde criminaliteit, cybercrime, ICT, financieel rechercheren, of de aanpak van terreur, drugs en mensenhandel. Voor het Functioneel Parket zijn wij op zoek naar kandidaten die ruime ervaring hebben met financieel economisch (straf-)recht, ondernemingsrecht of milieurecht.  Voor het Ressortsparket zijn wij op zoek naar kandidaten met uitstekende juridische vakkennis, een ruime strafrechtelijke achtergrond (bij voorkeur binnen de advocatuur of de rechtspraak) en gedegen proceservaring.
In het sollicitatieformat geef jij je (regio)voorkeur (en) aan. Als gevolg van Covid-19 is de werving & selectieprocedure grotendeels digitaal. De procedure bestaat o.a. uit een online screening, een brievenselectie, een lokaal selectiegesprek (online), een assessment en een gesprek met de Landelijke Selectiecommissie OM (LSOM). Voor interne sollicitanten gelden daarnaast aanvullende eisen.

Meer informatie / Maak kennis met een Officier van Justitie
Ben je geïnteresseerd, maar zou je nog een beter beeld willen krijgen van hoe het is om als Officier van Justitie te werken? Heb je nog aanvullende vragen over bijvoorbeeld de werksfeer of de inhoud van de opleiding? Op dinsdag 28 september tussen 9.00 en 13.00 uur en vrijdag 8 oktober tussen 13.00 en 18.00 uur kun jij als jurist (digitaal) kennismaken met één van onze officieren van justitie om je te oriënteren op je sollicitatie. Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar w.s@om.nl Na jouw aanmelding ontvang je nadere informatie over je deelname.

Voor overige vragen kun je contact opnemen met Milou van Leest via mailadres w.s@om.nl.

Solliciteer
Deel in jouw netwerk
Afdeling:
Openbaar Ministerie
Uren per week: zie vacaturetekst
Categorie: Juridisch
Opleidingsniveau: WO / Master
Dienstverband: zie vacaturetekst
Salarisniveau: zie vacaturetekst
Standplaats: zie vacaturetekst
Functie: Pak de regie word Officier van Justitie (zeer ervaren juristen en specialisten)
Powered by Emply