Elly Kroon en Inge Groenen

Expertisecentrum Archiveren

Elly Kroon en Inge Groenen werken bij het Expertisecentrum archiveren, onderdeel van de Dienstverleningsorganisatie van het OM (DVOM). In het Expertisecentrum is specialistische kennis over archiveren centraal gebundeld voor het hele OM. Elly en Inge ondersteunen samen met een collega van het Parket-Generaal, de OM-onderdelen bij het op een goede manier archiveren van strafdossiers en andere dossiers. ​​​​​​​

Het papieren archief van het OM is meer dan 40 kilometer lang; 60% daarvan zijn strafdossiers. Eind 2026 moeten alle onderdelen van de Rijksoverheid hun archieven opgeschoond en op orde hebben. Dat wil zeggen in goede, geordende en toegankelijke staat. Inge: “Onze focus ligt nu vooral op de papieren dossiers. Want de deadline komt heel snel dichterbij. En voor elk dossier moeten we bepalen of we deze moeten bewaren, voor hoe lang, op welke plaats en wat er vernietigd kan en moet worden. Dat komt heel nauw.” Elly: “De archiefwet is hierin leidend en schrijft de specifieke eisen voor over het bewaren en vernietigen. Dossiers waarvan de bewaartermijn is verlopen, moeten worden vernietigd. Archieven met een bepaalde erfgoedwaarde gaan naar het Nationaal Archief waar ze voor de eeuwigheid bewaard blijven. Denk bijvoorbeeld aan bijzondere strafzaken met grote impact op de maatschappij, zoals de moord op Pim Fortuyn en recenter ook MH17. ​​​​​​​

Het mooie aan dit werk is dat de strafrechtelijke geschiedenis van Nederland door je handen gaat
Elly Kroon
Senior adviseur bedrijfsvoering

Miljoenen zaken
Niet alleen het papieren archief moet worden opgeschoond. Dat geldt ook voor het digitale archief. Want papier of digitaal, daarin maakt de archiefwet geen onderscheid. Inge: “Gelukkig zijn we een heel eind met het in kaart brengen en opschonen van onze papieren archieven, want het digitale archief bevat miljoenen strafzaken en andere dossiers verspreid over diverse systemen. En dit neemt alleen maar in omvang toe. Echt een hele forse klus dus!”

De workshops Archiveren die we organiseren voor de collega’s bij de OM-onderdelen worden goed bezocht. Dat maakt me blij.
Inge Groenen
Senior adviseur bedrijfsvoering

Samenwerking
Elly en Inge zijn echte specialisten en vinden het werk bij het Expertisecentrum heel boeiend. Elly: “We volgen alle ontwikkelingen op het vlak van informatiehuishouding op de voet en het is fijn om met onze expertise de OM-onderdelen met raad en daad bij te kunnen staan. Want dit werk wordt in nauwe samenwerking met de collega’s bij de OM-onderdelen uitgevoerd. En met hulp van onze collega bij het Parket-Generaal die verantwoordelijk is voor het landelijke strategische beleid.” Inge vult aan: “De collega’s bij de OM-onderdelen adviseren we bijvoorbeeld over manieren van archiveren en het vastleggen van wat vernietigd is. We organiseren hier een paar keer per jaar workshops over. Deze bijeenkomsten worden altijd heel goed bezocht. Dan weet je ook dat wat je doet nuttig is en toegevoegde waarde heeft. Ik kan daar echt blij van worden!”

Lees meer over de DVOM